Архіви — це унікальні духовні материки

Щиро вітаю з професійним святом — Днем працівників архівних установ.

Архіви — це безцінні ниті, які зримо поєднують сьогодення з минулими часами, це документальні підмурки історії народу і держави, це одне з головних джерел постійного цивілізаційного збагачення нації та неодмінна передумова примноження «нових» знань про себе в майбутньому.

Надзвичайно складна й багатоаспектна суспільна життєдіяльність, всезростаючий загальний інтерес до свого минулого, пошук і прагнення правди, бажання якнайповнішої історичної і культурної ідентифікації піднесли сьогодні архівознавство — в найширшому значенні цього поняття — на особливий рівень державної ваги й значимості.

Для української спільноти архіви — це щось набагато більше, аніж спеціальні установи з невичерпними запасами пам’яток і пам’яті, архівознавство — щось значно більше за просто наукову дисципліну. Сьогодні це — унікальні духовні материки, які заповнюють собою особливу сферу знань, що стосується всіх і кожного, та виступають єднальною ланкою у пізнанні власного роду і народу.

У день професійного свята хотів би висловити вам, хранителям та примножувачам найцінніших надбань людства, щиру вдячність за подвижницьку працю та запевнити в тому, що Верховна Рада України докладе всіх зусиль, аби законодавчо забезпечити вам гідні життєві умови та достойні соціальні стандарти.

Щастя вам, добра, благополуччя, нових успіхів у виконанні високої загальнонаціональної місії.

Володимир ЛИТВИН,Голова Верховної Ради України.