Найіменитіший бик країни у поті чола працюватиме задля продовження племінного «роду»

За східним календарем, 2009-й — рік Бика, і чи не найповажнішим «іменинником» у ньому стане 1200-кілограмовий Варяг із селянського (фермерського) господарства імені Шевченка, що у селі Копитків Здолбунівського району на Рівненщині.

Варяга визнано протягом двох останніх років поспіль чемпіоном України серед биків абердин-ангуської породи. Втім, як заявляють у господарстві, спочивати на лаврах у році Бика йому не доведеться — працюватиме задля продовження племінного «роду».

Варяг у господарстві уже сьомий рік. Його закупили в одному із племінних господарств для розведення абердин-ангуської породи, потенціал якої щодо м’ясної продуктивності, відтворної здатності, поїдання кормів, забійних показників, смакових та кулінарних властивостей м’яса, названого «мармуровим», ціниться в усьому світі. Щоправда, за живою вагою ця порода першості не утримує. У середньому вага повновікових корів та биків становить відповідно 500—600 і 700—800 кілограмів. Утім, такий середньостатистичний показник абсолютно не притаманний для Варяга.

— Він — унікальний екземпляр, який, як у казці, ріс не по днях, а по годинах, — розповідає керівник селянського (фермерського) господарства імені Шевченка Віктор Атаманюк. — Варяг уже п’ятий рік поспіль продуктивно справляється зі своїми обов’язками. Загалом, як свідчить практика, потенціал таких биків вимірюється до десяти років, отож чемпіонові належить слугувати ще зо три роки, а далі йому доведеться шукати заміну. Втім, сподіваюсь, проблем у цьому питанні не буде, справу «батька» мають достойно продовжити «сини». А що стосується іменитості Варяга, то перша слава до нього прийшла торік під час Міжнародної виставки-ярмарку «Агро-2007», що проходила у Києві. Тоді експертна комісія фактично одноголосно присудила йому першість. Наступного року ми знову повезли Варяга на виставку до столиці. Щиро кажучи, на повторення рекорду не сподівалися. Але факт залишається фактом — наш бик удруге став чемпіоном.

Більше того, як зазначає головний зоотехнік області Георгій Грищук, чемпіонство Варяга відіграло визначальну роль у тому, що Міністерство агрополітики України за результатами виставки-ярмарку нагородило фермерське господарство «солідною» премією — племінним жеребцем-ваговозом. Цей ваговоз коштує щонайменше 30 тисяч гривень. Важить понад тисячу кілограмів. Сам може везти до трьох тонн. Отож він став додатковим стимулом для господарства, аби тут також узятися за племінне конярство.

— Загалом наш Варяг попри свою значиму вагу доволі спокійний та лагідний, — характеризує «чемпіона» головний зоотехнік господарства Юрій Матковський, — і до харчів неперебірливий. Особливо йому смакують концентровані корми, сіно, макуха, яку для поживності добавляємо у раціон. А ще, хоч як дивно, морква, багата на вітаміни. Її на додаток до інших кормів даємо щодня для Варяга цілих десять кілограмів.

Цей факт підтверджує іншу особливість — гороскопну, адже саме за східним гороскопом Бик уособлює хороший смак. Окрім цього, він надійний та трудолюбивий, терплячий та мовчазний, стриманий і повільний, іноді досить непомітний, врівноважений, точний та методичний, поважає тільки тих, хто згоден додавати певних зусиль для здійснення своїх намірів, турботливо дбає про сім’ю. Зрештою, усе це притаманне Варягові. Особливо останнє, адже він, справді, дбає, щоб його «родина» ставала все більшою і більшою.

На знімку: керівник господарства Віктор Атаманюк пишається Варягом.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.