Іван КИРИЛЕНКО, фракція БЮТ:

— Ще два-три тижні тому головними дійовими особами були політичні лідери держави, сьогодні — люди на вулицях.

Що робити? Нам треба забути хоча б на півроку про будь-які вибори. Єдине, що ми блискуче вміємо робити, це організовувати і проводити вибори. Одні вибори закінчуються, інші починаються. Воістину кому — війна, кому — жнива, кому — мати рідна. Доки ж можна знущатися з людей і з усієї держави? Потрібно рішуче викинути з цього залу деструктив. З неймовірними зусиллями почала працювати Верховна Рада — деструктив проти. Створили більшість, обрали главу парламенту — деструктив категорично проти. Почали ухвалювати закони, рятувати країну, людей — деструктив оскаженіло проти. Дійшло до абсурду: голосується в цій залі закон, де рятуємо пенсіонерів і шахтарів — навіть тут зловісно проти. Скільки це триватиме? Наступне, що необхідно зробити, — негайно припинити банківське свавілля по відношенню до вкладників. Панове банкіри, не роздратовуйте людей, не переглядайте кредитні угоди на шкоду людям, не лякайте конфіскаціями. Втрачену довіру такими драконівськими діями ніколи не повернете. Не шукайте винну невістку в тій афері, що приголомшила всю Європу на минулому тижні, коли гривня одномоментно обвалилася на той світ, а за кілька днів майже відродилася, як фенікс із попелу. Завдання нашої тимчасової спеціальної комісії — знайти цього казкового фенікса, що фантастично збагатів миттєво за рахунок народної біди.

Олег ЗАРУБІНСЬКИЙ, фракція Блоку Литвина:

— Рушійною силою вчинків політиків, державних діячів мають виступати не образи, взаємна недовіра, нездійсненні надії та нереалізовані амбіції, а винятково інтереси держави.

Що це за абсурдна ситуація, коли всі до всіх в опозиції — Прем’єр-міністр в опозиції до Президента, Президент разом із Партією регіонів в опозиції до прем’єра, і це за того, що 50 відсотків уряду і 100 відсотків глав обласних держадміністрацій — це люди Президента, а реальна влада на місцях на Сході й Півдні країни — у Партії регіонів, так як і 80 відсотків усієї економіки країни перебуває в руках цієї самої команди. То до кого ж ви всі в опозиції — до самих себе чи, швидше, до власного народу? А хто ж працюватиме?

Чому стільки жовчі сьогодні виливається на Верховну Рада, яка нарешті запрацювала як законодавчий орган? Що поганого в тому, що Верховна Рада працює? Чому сполошилися з цього приводу Президент і Партія регіонів? Чому саме нині бачимо потроєне прагнення зруйнувати, дестабілізувати її роботу? Комусь ще врешті-решт треба працювати! Намагання похитнути державний орган, який взявся за роботу, це що, державницький підхід? Дайте можливість працювати. Справжньої корисної роботи на благо людей і нашої країни вистачить на всіх.

Петро СИМОНЕНКО, фракція КПУ:

— Весь тягар кризи Президент та помаранчеві олігархи, всі політичні та економічні нувориші цинічно перекладають на плечі простої людини. Водночас свої гроші вони ховають в офшорах, не віддаючи банківські вклади, наживаючись на фінансових спекуляціях. Ті, хто привів країну до кризи, ніколи не виведе її з цієї ситуації. Тому КПУ запропонувала цілісну програму виведення країни з кризи. Першочерговим завданням для держави має стати погашення заборгованості з зарплати, наповнення Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування. Ми вимагаємо негайно припинити приватизацію і забезпечити державний та громадський контроль над бюджетоутворюючими підприємствами, заборонити їхнім власникам відправляти працівників у неоплачувані відпустки, безпідставно звільняти. Підвищення акцизів на тютюн і горілку — це напівміра, треба проводити політику державної монополії в цих галузях, прибутки мають йти до державної казни, а не осідати в кишенях окремих ділків. Сьогодні треба захистити людей від банківського свавілля, запровадити мораторій на вилучення і продаж майна, яке перебуває у кредитній заставі. Особливо це стосується молодих сімей та сімей із дітьми, які через втрату роботи втратили й можливість своєчасно виплачувати відсотки за кредитами. Ми пропонуємо зобов’язати банки переглянути умови цих кредитів, зменшити відсоткову ставку для молодих сімей. А якщо у них є неповнолітні діти, то де одна дитина — взагалі скасувати кредитні відсотки, а суму кредиту зменшити на 20 відсотків, якщо дві дитини — на 50 відсотків, якщо три дитини — звільнити від кредитного боргу.

Олександр ЛАВРИНОВИЧ, фракція Партії регіонів:

— В Україні вже народився другий опозиційний Кабінет Міністрів і хоче скласти конкуренцію тому опозиційному Кабміну, який сформувався після виборів. Є намагання перекласти відповідальність уряду на Президента, відповідальність Президента на уряд, уряду на Національний банк, Національного банку на уряд. Всі шукають, кого зробити крайнім.

Те, що бачимо з 2005 року — зневагу до права, нехтування всіма законами, Конституцією України, — головна причина перманентної кризи, в якій перебуває держава вже четвертий рік. Постійне свавілля, яке породжує конфлікти, конфлікти продукують негаразди і загальне погіршення стану справ у країні загалом. Одним із перших питань для парламенту нині буде про процедуру ухвалення законів і державного бюджету країни. Ми забули про те, що є Бюджетний кодекс, який встановлює цю процедуру. Нам необхідно за три дні ухвалити в цілому 17 законів і проект закону про державний бюджет, якого в парламенті ще немає. Може, взагалі зробимо таке ноу-хау — прямо зараз, не очікуючи реєстрації проекту закону про держбюджет, ухвалимо його в цілому? Це буде логічно за тим підходом, який демонструється сьогодні у законодавчій роботі. Це постійне перекладання відповідальності одного державного органу на інший, намагання свою персональну відповідальність подарувати іншому, і надалі погіршуватиме ситуацію.

Борис ТАРАСЮК, фракція «Наша Україна—Народна самооборона»:

Сьогодні фінансово-економічна криза охопила більшість країн світу. Найуразливішими є країни із слаборозвинутим внутрішнім ринком та політичною нестабільністю. Наша молода держава належить саме до таких країн, і наслідки фінансово-економічної та соціально-політичної нестабільності загрожують самим основам нашої державності. В умовах жорсткої кризи одні політичні сили намагаються стабілізувати ситуацію, інші продовжують розхитувати спільного човна, діючи за принципом: що гірше, то краще. Олігархи-експортери штучно завищують курс долара, тоді як у всьому світі він падає.

Кризу ще більш поглиблює конфлікт між Президентом і Прем’єр-міністром, що веде до руйнації всіх гілок влади та системи влади загалом. Ми закликаємо Президента і Прем’єр-міністра до пошуку взаємопорозуміння. Необхідно покласти край політичним протистоянням, демагогії, популізму, взаємним обвинуваченням у ЗМІ. Лише консолідація владних еліт є відповіддю викликам, перед якими сьогодні постала країна, може запобігти такому катастрофічному фіналу. Перші кроки вже зроблено: з обранням Голови Верховної Ради і утворенням коаліції національного розвитку, стабільності та порядку у складі фракцій БЮТ, «НУ—НС» і Блоку Литвина парламент почав працювати на подолання кризи. Наступний крок — невідкладне вироблення системної антикризової програми на основі конструктивних пропозицій політичних сил. Конкретні заходи мають бути спрямовані на відновлення економічної активності шляхом підвищення внутрішнього попиту на продукцію вітчизняних підприємств, стримування інфляції, реформування грошово-кредитної та валютно-курсової політики держави, здійснення постійного контролю за діяльністю НБУ, процесами рефінансування комерційних банків та використання кредитів МВФ, забезпечення зайнятості та соціального захисту громадян.

Записала Олександра КУЧЕРЯВА.