Ключова першопричина кризи в країні — популістична й непродумана політика уряду, що призвела країну до нинішнього стану. На цьому наголосив Президент України Віктор Ющенко під час учорашньої наради з представниками місцевої влади.

«Те, що відбулося, у левовій частині відбулося через бездарну бюджетну, торговельну і фінансову політику. Висновки треба робити в політиці 2008 року», — вважає глава держави, як повідомляє його прес-служба. У цьому контексті він також дав критичні оцінки показникам виконання бюджету поточного року та ходу підготовки бюджету на наступний рік.

За оцінкою Президента, проект бюджету наступного року, внесений урядом, нереалістичний. «Бюджет 2009 року, який пропонується, — це трагедія. Це найбільш безвідповідальний документ, який може бути розроблений урядом. Це політична авантюра, з якою не може жити країна. І це пряма відповідальність уряду. Ніхто не може замінити його бачення і його відповідальність», — сказав Віктор Ющенко. Він закликав радикально змінити бюджетну політику. Насамперед уряд має чесно розрахувати її на основі реалістичних макроекономічних показників.

У цій ситуації, переконаний він, економічні та соціальні виклики можна долати чіткою, чесною, професіональною урядовою політикою. «Для парламенту не політичне протистояння повинно сьогодні бути основним курсом. Не те, яку частину парламенту підкупом і брехнею збити в коаліцію і протиставити другій частині. Сьогодні парламенту треба консолідуюча більшість», — сказав Президент про роль Верховної Ради в подоланні складної економічної ситуації. І наголосив, що об’єднавчим фактором має стати здоровий глузд.