Ранкове засідання 23 грудня

Головною темою пленарного дня в парламенті мав стати проект держбюджету на 2009 рік. Зважаючи на кінець року, пропонувалося принципово змінити процедуру розгляду основного фінансового документа — відвести на його представлення, опрацювання в комітетах та обговорення лише два дні, вівторок та середу, а в четвер проголосувати в першому читанні. Однак зранку депутати не побачили серед розданих паперів урядового проекту бюджету і, не маючи документа на руках, відмовилися голосувати навіть за процедурні питання щодо «ненародженого дитяти».

Зранку в сесійній залі зареєструвалося 382 депутати. Глава парламенту Володимир Литвин інформував, що нині парламент запрацював плідно: з 16 по 19 грудня Верховна Рада розглянула на пленарних засіданнях 50 питань, прийнято 20 законів (один — з урахуванням пропозицій Президента), 97 постанов, 9 законопроектів ухвалено за основу, 4 відхилено, до органів державної влади направлено 58 депутатських запитів.

Відбулися зміни у керівництві парламентськими комітетами — 243 голосами ухвалено постанову, згідно з якою головою Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин обрано Олега Зарубінського (Блок Литвина), а попереднього голову цього комітету, нині лідера фракції Блоку Литвина Ігоря Шарова, обрано членом Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я.

За включення до порядку денного проекту парламентської постанови про особливості процедури розгляду і прийняття проекту закону «Про Державний бюджет України на 2009 рік» та деяких інших проектів законів, які забезпечують збалансованість державного бюджету, проголосували лише 224 депутати. Парламентарії перейшли до обговорення інших законопроектів.

Ці законопроекти також стосувалися формування державного кошторису й передбачали антикризові заходи. У другому читанні та в цілому («за» 263) ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законів щодо запобігання негативним наслідкам впливу фінансової кризи на розвиток АПК, внесений Кабінетом Міністрів. Він, зокрема, передбачав тимчасове скасування дії ставки вивізного мита на насіння соняшника. Також пропонувалося законодавчо врегулювати комплекс заходів щодо банківських кредитів, отриманих сільськогосподарськими товаровиробниками у 2005—2008 роках.

До розгляду законопроекту в другому читанні надійшло багато поправок народних депутатів. Зокрема, лідер КПУ Петро Симоненко пропонував запровадити мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення до 1 січня 2012 року. Але за цю поправку проголосували лише 199 депутатів, натомість 347 народних обранців підтримали пропозицію про подовження мораторій на продаж землі ще на рік — до 1 січня 2010 року.

Прийнято також законопроект про внесення змін до деяких законів з метою поліпшення стану платіжного балансу України у зв’язку з світовою фінансовою кризою. Цей документ, зокрема, передбачає запровадження Кабінетом Міністрів тимчасових надбавок до діючих ставок ввізного мита на деякі імпортні товари.

Депутати розглянули два законопроекти про внесення змін до закону «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо захисту майнових прав громадян та підтримки вітчизняного виробника). Ці документи передбачали в період економічної кризи заборонити банківським установам вилучати майно, яке перебуває у заставі, зменшити кредитну ставку для підприємств вітчизняної промисловості та сільського господарства. У першому читанні прийнято другий законопроект.

Глава парламенту В. Литвин закликав народних депутатів під час перерви попрацювати в комітетах над законопроектами, які необхідно ухвалити перед прийняттям закону про Держбюджет-2009.

На початку пленарного засідання склав присягу народного депутата Євген Царьков, обраний за списком КПУ, котрого ЦВК зареєструвала 22 грудня. Він увійшов до складу фракції КПУ в парламенті. Парламентарії привітали з днем народження свого колегу Володимира Лемзу (фракція БЮТ).