Колишній начальник Вінницької митниці звернувся до Генпрокурора з проханням порушити кримінальну справу проти голови Держмитслужби України Валерія Хорошковського за невиконання ним рішення суду.

Начальником Вінницької митниці Валерій Татарін працював недовго, трохи більш як два місяці. Потім ще більш як півтора року був заступником начальника з питань правоохоронної роботи. На посаду керівника митниці його призначав колишній начальник Державної митної служби України вінничанин Володимир Скомаровський. «Нам потрібен принциповий керівник, саме таким вас знаємо, сказав мені тоді Скомаровський», — згадує Валерій Татарін. Так після 27 років роботи у прокуратурі він опинився у кріслі начальника Вінницької митниці. Але не надовго.

«Вимели» всіх, хто був з іншої команди

Тільки-но Володимира Скомаровського звільнили з посади голови Держмитслужби, те саме почали робити з призначеними ним посадовцями. «На колегії в Києві мені запропонували написати заяву за власним бажанням, — розповідає Валерій Татарін. — Тоді ж сказали, що мій досвід міг би придатися на посаді заступника начальника Вінницької митниці з питань правоохоронної роботи. Я й погодився...»

На цій посаді пан Татарін працював до 16 лютого 2007 року. У той день на нараді у в. о. начальника Вінницької митниці зачитали наказ, за яким було звільнено п’ятьох працівників. Серед них у наказі значилося також прізвище Татаріна.

— Після такого несподіваного сюрпризу, — продовжує співрозмовник, — я того ж дня опинився на лікарняному ліжку.

Згодом чотирьох звільнених митників, за словами Татаріна, поновили на роботі рішенням суду. З таким само клопотанням звертався до суду й він. Але його позовну заяву не задовольнили.

«Я не відчував за собою вини, — каже Валерій Іванович, — тому звернувся до суду вищої інстанції — Київського апеляційного адмінсуду».

Досвідчений прокурорський працівник Валерій Татарін не міг зрозуміти, як можна було видати наказ про його звільнення у той час, коли він перебував на лікуванні. Його також звинуватили у неналежному виконанні службових обов’язків. Більше того, як записано в наказі, це призвело до завдання значних матеріальних збитків державі.

— Перед тим, як виносити таке суворе покарання, мало б бути проведено службове розслідування, — уточнює потерпілий. — Але його не було. Тому ніхто не визначив ступінь вини, якщо вона мала місце. Не взято до уваги і той факт, що за час роботи на митниці я не мав жодного дисциплінарного стягнення.

Підставою для звільнення з посади заступника начальника митниці стала довідка про результати перевірки дотримання законності оформлення транспортних засобів на митниці упродовж 2006 року. За результатами перевірки було підготовлено службову записку на ім’я голови Держмитслужби. У названих документах викладено факти неналежного виконання посадовими особами митниці своїх обов’язків, зокрема, у питаннях митного контролю транспортних засобів. Називалася сума збитків — 3,8 мільйона гривень. Саме стільки було недонараховано митних платежів унаслідок допущених порушень. Але яка в цьому вина тодішнього заступника начальника митниці?

— У 2006 році я майже сім місяців перебував на лікуванні, — уточнює пан Валерій. — Ще один місяць працював за межами нашої митниці, бо був у той час у відрядженні. Але головне — ніхто ж не довів ступінь моєї вини. Тим паче, як юрист, не вбачаю прямого зв’язку своїх дій з матеріальними збитками, про що сказано в наказі.

Свою правоту колишній заступник начальника митниці довів у Київському апеляційному адмінсуді. Колегія суддів задовольнила його позовну заяву. До того ж не тільки у поновленні на посаді заступника начальника Вінницької митниці. Постановою суду стягнено з митниці на користь пана Татаріна середній заробіток за час прогулу. А це майже сто тисяч гривень.

«Тому я звернувся до Генпрокурора»

На посаді Валерія Татаріна поновили ще в березні 2008 року. Постанова про це, як зазначено в документі, підлягає негайному виконанню. Однак у Держмитслужбі не поспішають цього робити дотепер.

— Я вже двічі звертався до голови служби пана Хорошковського, — продовжує Валерій Іванович. — Перший раз у травні мені надіслали формальну відписку. На друге звернення в жовтні взагалі не відповіли. Після чого я письмово довів до відома голови Держмитслужби, що звертатимуся до Генерального прокурора з проханням порушити кримінальну справу через невиконання судового рішення. Готую також позов до суду про відшкодування моральних збитків. Уже майже два роки з вини Держмитслужби я без роботи і не отримав жодної копійки за вимушені прогули.

У листі на ім’я Генпрокурора пан Татарін зауважив, що він не втратив віри в органи прокуратури, яким, як уже згадувалося, віддав 27 років життя.

На знімку: колишній начальник Вінницької митниці Валерій Татарін вимагає притягнути до кримінальної відповідальності голову Держмитслужби України.

Фото автора.

Коментар

Володимира Скомаровського, народного депутата України четвертого скликання, колишнього голови Державної митної служби України:

— Історія із звільненням Валерія Татаріна — це яскравий приклад того, як керівник став неугодним тільки тому, що був кандидатурою попереднього керівника Держмитслужби. Замість того, щоб оцінити професіоналізм посадовця і дати можливість працювати далі, йому показали на двері. Я казав тоді і повторю це тепер: Валерій Татарін не тільки досвідчений професіонал, він ще й порядна, чесна людина. Саме тому я запропонував його на посаду начальника Вінницької митниці. Добре, що справедливість нарешті, як кажуть, взяла гору.