Футбол. Як відомо, минулої п’ятниці відбулося жеребкування учасників 1/16 фіналу Кубка УЄФА. Про ту подію ми повідомили оперативно. Але у неї було продовження: організатори провели ще й жеребкування 1/8 фіналу цього турніру.

Ось що з цього вийшло: переможець пари «Вердер» (Німеччина) — «Мілан» (Італія) зустрінеться з переможцем пари «Олімпіакос» (Греція) — «Сент-Етьєн» (Франція), «Астон Вілла» (Англія) — ЦСКА (Росія) / «Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Тоттенгем» (Англія, Лондон), «Лех» (Польща) — «Удінезе» (Італія) / «Зеніт» (Росія) — «Штутгарт» (Німеччина), ПСЖ (Франція) — «Вольфсбург» (Німеччина) / «Брага» (Португалія) — «Стандард» (Бельгія), «Динамо» (Україна, Київ) — «Валенсія» (Іспанія) / «Сампдорія» (Італія) — «Металіст» (Україна, Харків), «Копенгаген» (Данія) — «Манчестер Сіті» (Англія) / «Ольборг» (Данія) — «Депортіво» (Іспанія), «Марсель» (Франція) — «Твенте» (Нідерланди) / «Фіорентина» (Італія) — «Аякс» (Нідерланди), «Неймеген» (Нідерланди) — «Гамбург» (Німеччина) / «Бордо» (Франція) — «Галатасарай» (Туреччина).

Утім, ми торкнулися подій дещо віддалених. Більший інтерес викликають, звичайно, зустрічі в лютому. Цікаво було дізнатися про реакцію в таборах українських клубів і їхніх суперників по 1/16 фіналу.

Скажімо, наставник «Шахтаря» Мірча Луческу вважає, що на цьому етапі турніру всі матчі є вкрай складними.

— Треба взяти до уваги і той факт, що у цьому європейському сезоні в Кубку УЄФА виступають справді славетні команди, які у попередні роки брали участь у Лізі чемпіонів, — каже тренер чемпіона України. — Абсолютно неймовірно, але всі англійські клуби пройшли кваліфікацію в Лізі чемпіонів і Кубку УЄФА. Безпосередньо про суперника «Шахтаря» скажу, що «Тоттенгем» — дуже сильна і відома лондонська команда, котра має за плечима чималий досвід і насичену історію.

На думку пана Луческу, «Шахтар» і «Тоттенгем» мають однакові шанси вийти у наступне коло. «Треба грунтовно підготуватися до майбутніх матчів. А спершу ми маємо визначити потенціал англійського клубу»...

Тренер харківського «Металіста» Мирон Маркевич зізнався: він дуже не хотів, щоб його команді за суперника дісталася англійська «Астон Вілла», котра нині успішно виступає в англійській прем’єр-лізі. «Однак і «Сампдорія» не видається великим полегшенням, бо і це — клуб з іменем, великими традиціями. Але й ми в цьому сезоні вже довели, що вміємо грати. Тому з 9 січня, коли у нас закінчаться канікули, почнемо спокійно готуватися до матчів з італійцями, вивчати їхню гру. А там подивимося...

Не втримався від коментарів і наставник «Сампдорії» Вальтер Маццарі. Він упевнений, що його команді не варто недооцінювати свого суперника лише через те, що він не надто відомий. «Це доволі неприємна команда, фізично потужна. Вона виграла сильну групу і при цьому не пропустила жодного м’яча. Суперник, до якого варто ставитися з обережністю і повагою. Ми намагатимемося зібрати про «Металіст» інформацію, хоча це і буде складно, оскільки в чемпіонаті України тепер перерва».

Президент ФК «Динамо» (Київ) Ігор Суркіс також наголосив, що на такому етапі слабких команд уже не буває.

«Валенсія», гадаю, сьогодні сильніша навіть за «Мілан». Нині в чемпіонаті Іспанії вона йде у щільній групі і демонструє дуже сильний футбол. А один із провідних гравців команди Давід Вілья, чемпіон Європи, знаходиться зараз у чудовому стані, відмінно грає і багато забиває. Але якщо ми хочемо чогось досягти, то ми повинні прагнути пройти «Валенсію».

Головна наша мета — виграти Кубок... Тому ми повинні ставити перед собою максимальні завдання. Інша справа — вдасться чи ні. Але перед командою мають стояти максимальні завдання. Інакше не варто братися взагалі за таку непросту справу. Ми не граємо для того, щоб просто брати участь...

Тим часом на сторінках авторитетної іспанської газети «Марка» з коментарем виступив лідер «Валенсії» Давід Вілья. Він висловив побоювання стосовно київського клубу. «Динамо» — складний суперник. Він прийшов із Ліги чемпіонів, це вже показник. Особливо важка гра очікується в Києві. Але якщо ми прагнемо проходити далі, то повинні перемагати сильних суперників».

І насамкінець пропонуємо результати матчів наших суперників в останніх турах національних чемпіонатів, корті відбулися минулих вихідних. «Реал» (Мадрид) —«Валенсія». 1:0. «Сампдорія» — «Фіорентина». 0:1. «Ньюкасл» — «Тоттенгем». 2:1 (Н’Зогбія, 12, Дафф, 90 — Модрич, 29).