Під час вихідних відбувся найгостріший обмін звинуваченнями між Президентом та Прем’єр-міністром України. Зокрема, в суботу прем’єр Юлія Тимошенко заявила, що переходить в опозицію до Президента Віктора Ющенка.

«Я чітко заявляю, що перебуваю в опозиції до таких урядовців, як Президент України, голова Національного банку, до всіх злочинних угруповань, які їх оточують», — заявила вона та висловила жаль, що підтримала В. Ющенка під час президентських виборів 2004 року. «Мені дуже шкода, що та людина, я маю на увазі Президента Віктора Ющенка, за якого я стояла на всіх помаранчевих майданах, агітувала і переконувала людей як за чесного і морального політика, а він сьогодні опустився до такого рівня, що навіть соромно називати його прізвище», — сказала Ю. Тимошенко. За словами прем’єра, виступити із такими публічними заявами її змусило небажання бути співучасником фінансових афер, бо «мовчання — це практично співучасть у всіх цих процесах». Також Ю. Тимошенко висловила сподівання, що тимчасова слідча комісія Верховної Ради проведе чесне розслідування діяльності Нацбанку та дасть належну оцінку «незаконним операціям, здійсненим через банк «Надра», та їх організаторам, серед яких Президент Віктор Ющенко, голова Нацбанку Володимир Стельмах і глава секретаріату Президента Віктор Балога», котрі «планували заробити 4,55 мільярда гривень». Прем’єр також повідомила, що звернеться до міжнародної неурядової організації Global Wіdness для проведення об’єктивного розслідування можливої причетності вищого керівництва України до спекулятивної девальвації гривні та одночасно попросить провести відповідне розслідування з боку Генпрокуратури і Служби безпеки України. Щоправда, при цьому вона висловила думку, що останні органи «скоріше будуть «дахом» для таких злочинних оборудок, ніж реальними органами, які зможуть встановити злочин та покарати винних».

Відповідь Президента на звинувачення Прем’єр-міністра пролунала в недільному інтерв’ю телеканалу «Інтер». В. Ющенко, пригадавши 2004 рік, зазначив, що «стояла вона за спиною у мене на Майдані не через боротьбу за українські ідеали — вона стояла за себе». «Не було такого дня, щоб вона стояла за народ чи за Україну. Це авантюрист у політиці, який топитиме всіх, бо їй потрібно одного — владу, безмежну. І світ політичний у неї ділиться на дві частини — або ти лакей, підкаблучник, або ти ворог, який завжди буде в анафемі. Третьої позиції немає», — сказав він. Саме тому В. Ющенко вважає, що Ю. Тимошенко оголосила опозицію не йому, а оголосила опозицію нації і державі. Причину цього глава держави вбачає в тому, що економічна ситуація вийшла з-під контролю Прем’єр-міністра та що настав момент відповідальності. «Хто відповідатиме за інфляцію у 22 відсотки? Зовнішня криза?», — запитав Президент і сам відповів, що «криза в нас сидить на Грушевського, на сьомому поверсі, в кабінеті Прем’єр-міністра». Отож, коли сьогодні приходить час відповідальності, прем’єр шукає спосіб, «як повісити цю відповідальність на НБУ, на когось іншого, тільки не на себе». Президент також зазначив, що, на жаль, прем’єр навіть не розуміє тієї термінології, якою послуговується. «Валютний курс Нацбанк не встановлює, а фіксує. Курс національних грошей буде стабільний тільки в тому випадку, коли в нас буде збалансована торговельна політика, торговельний баланс. Що трапилося в цьому році? Ми маємо 14 мільярдів торговельного дефіциту. Чому він виник? Тимошенко заборонила вивезти 5 мільйонів тонн надлишкового зерна із січня по травень, і країна не отримала 2,5 мільярда торгової виручки. Тимошенко завезла небачену в історії кількість м’яса — 550 тисяч тонн. Вірніше, обрізків заморожених. Країна втратила від цього півтора мільярда. Уряд закачав газ, по якому не здійснив проплату більше 2 мільярдів. Жоден уряд такого не робив», — наголосив він. Саме тому в країни, річна інфляція в якій становить 22 відсотки і є найбільшою у Європі та в Азії, у країни, яка за 10 днів до початку нового року не має ні центрального бюджету, ні місцевого бюджету, є один відповідач — уряд, підсумував Президент та висловив переконання, що цього разу йому не вдасться уникнути відповідальності.

Сергій КОВАЛЕНКО.

...І коментар

Хто б сумнівався, що Прем’єр-міністр не спробує знайти крайніх в економічних проблемах країни. Хто б сумнівався, що першим, на кого вона покаже пальцем, буде Президент. І, як кажуть у Львові, на те немає ради.

Щоправда, лідер опозиційної Партії регіонів Віктор Янукович у неділю заявив, що цей уряд треба відправити у відставку. Він порівняв нинішній Кабінет Міністрів з піратським кораблем і закликав якомога скоріше усунути його від влади.

Натомість один із дійових осіб, названих Юлією Тимошенко винним в обвалі національної валюти, бізнесмен Дмитро Фірташ хоче позиватися до прем’єра. І не де-небудь, а в Лондонському суді. А там Юлії Володимирівні доведеться оперувати конкретними фактами і документами...

П’ятнадцять років тому Україна вже переживала кризу. Тодішній прем’єр Леонід Кучма всю відповідальність за негаразди переклав на Президента Леоніда Кравчука. Але про свою опозицію до глави держави заявив лише після своєї відставки. Як бачимо, історія повторюється. За винятком одного: прагнення будь-що всидіти у кріслі прем’єра. І не відповідати за провал незграбної економічної політики, яка і спровокувала не тільки нинішню ситуацію на валютному ринку, а й знецінення заробленого, зростання безробіття.

Володимир КОРОЛЮК.