Народний депутат України Володимир Сівкович створив позапартійну «міжрайонну антикризову раду», мета якої — допомогти мешканцям чотирьох районів Київщини зменшити негативний вплив фінансово-економічної кризи.

Ми запропонували Володимиру Сівковичу відповісти на декілька запитань нашого кореспондента.

— Володимире Леонідовичу, що було, так би мовити, поштовхом, чому виникла така ідея?

— Я родом зі Ставищенського району. Це — недалеко від Володарки, де відбулися збори. Коли нещодавно був у мами, не міг укотре не звернути уваги на той жалюгідний стан, у якому перебувають деякі села. З них висмоктали трохи не все. Але, здавалося, останнім часом дещо почало змінюватися на краще. Люди зрозуміли, що таке приватна власність, як і де можна заробити копійку. Причому не тільки собі. Намітилися деякі позитиви, хоча складних питань, як відомо, чимало. І ось — фінансово-економічна криза... Про непередбачувані наслідки її говорити не буду. А ось про те, що гуртом і батька бити легше, не можу не нагадати. Тим паче, що саме ця «ідеологія» і є вузловим принципом створення міжрайонної антикризової ради. Чотири сусідні райони пов’язані між собою не тільки родинними зв’язками, а й виробничими, технологічними.

— У меморандумі, який прийняли збори, підкреслено, що це позапартійна громадська організація. Чи не свідчить це про вашу відмову від членства в одній із найвпливовіших структур — Партії регіонів?

— Ні! Я щиро вірю, що засадничі принципи та програмні цілі, кадровий потенціал нашої партії будуть спрямовані на користь суспільства найближчим часом. Ви це скоро побачите і відчуєте. Але саме тепер не час сперечатися про колір прапора чи якісь ідеологічні розбіжності політичних сил. Час — збирати каміння, а не кидати одне в одного. Впевнений, ви погодитеся з тим, що у різних партіях і рухах (а їх в Україні чимало) є люди, фаховість яких не підлягає сумніву, науково-виробничий потенціал яких визнано не тільки в Україні. Чому ж таких не запросити до співпраці в наш непростий час?.. Але, щоб публічно зняти будь-який сумнів або можливі спекуляції (теж припускається), ми заявили про свою позапартійність.

— Судячи з тексту меморандуму, ви ставите перед собою чимало складних завдань. Не можна не звернути уваги на те, що це і перспективний розвиток територій, й інновації, й екологічна безпека...

— І навіть питання прав і свобод особистості, робота правоохоронних органів, яким сьогодні не позаздриш: рівень злочинності не зменшується та й прогнози — невтішні. Ми справді хочемо бути корисними в усіх сферах суспільного життя. Починаючи від народження дитини, її виховання, освіти, до питань працевлаштування, пенсійного забезпечення — все буде предметом нашої уваги. А щоб вистачило сил, міжрайонна антикризова рада створила певні секції, працювати в яких висловили бажання енергійні, не обтяжені стереотипами, представники відповідних галузей. Причому не з Києва або із-за океану, а місцеві, ті, хто знає, в чому полягає проблема, і в переважній більшості ситуацій що треба робити. І тільки там, де дійсно потрібне втручання науковців, фахівців вищої кваліфікації, запрошуватимемо зі сторони. Як приклад, робимо вже нині, починаючи реалізацію ефективної програми енергозбереження. Це — новітня розробка київських вчених, втілення якої істотно зменшить використання природного газу для опалення. Присутні на зборах зацікавлено сприйняли цю ідею. Обов’язково будемо шукати інвесторів, пропонувати їм актуальні для районів теми, проекти. Ну і, зрозуміло, як представники громадськості відстежуватимемо дії місцевих органів виконавчої влади щодо реалізації загальнодержавних антикризових програм.

Розмову вів Євген ГЕОРГІЄВСЬКИЙ.