Дводенна міжнародна конференція «Адміністративна реформа і проблеми вдосконалення правоохоронних органів» у Кримському юридичному інституті Одеського державного університету внутрішніх справ зібрала провідних фахівців юридичної науки вищих шкіл України, країн близького зарубіжжя та Румунії.

Високо оцінив науковий потенціал Криму в царині юриспруденції академік Академії правових наук України, професор, заслужений юрист України Олександр Бандурка. На його думку, криза влади, яку переживає наша держава, спричинена тим, що не враховуються об’єктивні закони науки управління, а розробки вчених у цій галузі нехтуються представниками владних структур. Учений загострив увагу на диспропорції державного устрою нашої країни з надмірно роздутими штатами й повноваженнями центральних структур органів влади і слабким «тулубом» регіональної влади з її обмеженими можливостями. А вся ця незбалансована належно структура тримається на слабких «ногах», одна з яких — місцеве самоврядування, що спирається на народ, але не має належних повноважень, а друга — адміністративна ланка, що призначається за принципом «сват-брат». Тож для того, щоб перебороти кризу, потрібно позбавитися від цих диспропорцій.

Стан вищої школи юриспруденції проаналізував проректор з навчальної роботи Національної юридичної академії імені

Я. Мудрого, член-кореспондент Академії правових наук України Юрій Бітяк, який також є радником міністра внутрішніх справ з питань освіти. Він, зокрема, зазначив, що в нашій країні підготовкою юристів займаються 288 вузів — майже стільки аналогічних навчальних закладів у всіх країнах Європи разом узятих. Але те, що викладачі наших вузів працюють одразу в кількох із них, читають лекції одразу із трьох-чотирьох дисциплін, відчутно знижує рівень викладання.

За результатами роботи конференції ухвалено дієві рекомендації з реалізації адміністративної реформи й удосконалення діяльності правоохоронних органів, визначено нові шляхи протидії й боротьби зі злочинністю.

Глава уряду автономії Віктор Плакіда відзначив актуальність розглянутих проблем, оскільки вкрай необхідно вдосконалювати адміністративний устрій нашої країни, яка досі не має єдиної концепції реформування системи правоохоронних органів, тоді як нинішня вже давно вичерпала свої можливості і входить у суперечність із процесом економічного та соціального розвитку держави.

— Радує те, з якою наполегливістю і послідовністю інститут, його начальник, доктор юридичних наук В’ячеслав Конопльов, займаються не лише підготовкою кадрів для органів міліції та інших сфер, а й ведуть наукову діяльність, прагнуть брати участь у вдосконаленні правової бази держави та автономії, сприяють зміцненню наукових зв’язків між вченими регіонів України і зарубіжжя, — сказав Голова Верховної Ради автономії Анатолій Гриценко.

Обґрунтувавши необхідність прийняття нової концепції адміністративної реформи, він наголосив, що запорука її успішного проведення — чітка організація підготовки і перепідготовки управлінських кадрів. І найперспективнішою базою для створення такого спеціалізованого навчального закладу на півострові є саме Кримський юридичний інститут. На базі цього вузу А. Гриценко запропонував створити інститут нормотворчого забезпечення діяльності Верховної Ради та уряду автономії. Ректор В. Конопльов запевнив, що необхідна для цього наукова база вже створена.

Крим.