Протягом останнього в цьому році пленарного тижня Верховна Рада має ухвалити держбюджет, але перед цим необхідно проголосувати низку законів, які забезпечили б його наповнення. На цьому, відкриваючи засідання погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій і голів парламентських комітетів, наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Він нагадав, що згідно з рішенням Конституційного Суду «ми не можемо приймати бюджет, у якому одночасно містяться зміни до законодавчих актів».

Представлення проекту Державного бюджету на 2009 рік має відбутися вже сьогодні. Зазначимо, що Перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов, поінформувавши учасників засідання про цей документ, не надто охоче коментував його макроекономічні показники, а більше зосередився на презентації пакета антикризових законів, який народні депутати мають розглянути протягом тижня. За словами О. Турчинова, пропонується внести зміни до податкового законодавства, зокрема, скасувати шість загальнодержавних та 10 місцевих податків. Водночас ідеться про впровадження податку на нерухомість. Перший віце-прем’єр повідомив, що під оподатковування підпадатиме виключно елітна нерухомість, а саме квартири в містах площею понад 150 кв. метрів, заміські будинки площею понад 300 кв. метрів, садові будинки площею понад 100 кв. метрів. Пропонує уряд і зміни до закону про плату за землю. У тому числі для громадян значно підвищиться ставка податку на землю під житловими й садовими будинками, а за незаконне використання земельних ділянок вводитимуться фінансові санкції — десятикратний розмір земельного податку. Крім того, уряд пропонує блок законів щодо ставок акцизного збору на нафтопродукти, зміни до пенсійного законодавства для державних чиновників вищого рангу, які передбачають обмеження пенсій 12 прожитковими мінімумами, що становить близько шести тисяч гривень. Інші нововведення передбачають відмову від безплатного отримання путівок на санаторно-курортне лікування, відмову від безплатного надання житла та від дворічної матеріальної допомоги після закінчення депутатської каденції. Ці закони, над думку О. Турчинова, необхідно ухвалювати пакетом разом із Державним бюджетом. Він запевнив, що уряд готовий уже у вівторок представити проект бюджету. Крім того, перший віце-прем’єр повідомив, що уряд вносить антикризову програму, яку готовий представити в будь-який день залежно від рішення Верховної Ради.

Щоправда, на думку голови Регламентного комітету Олександра Єфремова, антикризові законопроекти несуть у собі збільшення не лише доходної, а й видаткової частини. «Ми досі не отримали документ, про який говоримо вже два місяці. Навіть зараз, ставлячи запитання, на основі яких макропоказників розробляється проект бюджету, ми маємо лише умовні показники, які відмінні від реальності», — наголосив депутат. За його словами, експерти прогнозують, що у 2009 році ВВП становитиме мінус 7 чи мінус 5 відсотків. «Якщо уряд закладає ВВП 0,4 відсотка, то на це мають бути якісь підстави», — говорить О. Єфремов. Також депутат звернувся до Голови Верховної Ради з проханням озвучити відповідно до норм Регламенту списки 226 депутатів, які підписали коаліційну угоду. Глава парламенту на це зазначив: «Визначтесь, що ви хочете: ведете переговори з найбільшою фракцією і водночас не виходите від Президента, а потім усіх звинувачуєте в зраді. З 2006 року країна колотиться, і ви продовжуєте її колотити». В. Литвин закликав колег припинити «істерику, яку вони демонструють» і говорити про країну.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.