Стрічка Олександра Кирієнка виходить на широкий екран і прямує до Голівуда

Вітчизняне кіновиробництво пожвавішало. Про це свідчать і національні телеканали, і міжнародні кінофестивалі. Останнім бастіоном, який треба подолати, є кінопрокат, де перевагу має американський продукт. Але й на цьому фронті не все безнадійно: за 2008 рік уже п’ять українських фільмів вийшли у прокат.

Серед них і психологічний трилер «Ілюзія страху» режисера Олександра Кирієнка. Прокат картини протягом грудня заплановано у всіх великих містах країни — загалом у 50 кінозалах. Окрім міст-мільйонників та обласних центрів, покази пройдуть у таких містах, як Торез, Умань, Нова Каховка. Отже, сучасне українське кіно побачать і там, де його не було мало не десятиліття.

Виробники та дистриб’ютори виконують вимоги законодавства стосовно мови прокату: хоч знято фільм російською мовою (бо головні ролі зіграли відомі російські актори Олександр Панін, Олексій Петренко, Сергій Гармаш, Олена Бабенко), але у прокаті він іде українською. Російськомовну версію побачать в окремих регіонах України та в Росії. Щоб дубльована версія була якісною і досконалою, зробити переклад продюсер фільму Юрій Бутусов запропонував видатному українському поету, академіку Борису Олійнику. Головні герої стрічки заговорили українською голосами Юрія Коваленка, Олександра Ігнатуші та Лариси Руснак.

Одночасно прокат фільму стартував і в Росії. Там надруковано для показу понад 80 копій, що для українського кіно можна вважати рекордом. Після 10 днів з початку прокату, за словами керівника дистриб’юторської компанії «Аврора Фільм» Романа Мартиненка, можна стверджувати: глядач в обох країнах сприйняв «Ілюзію» позитивно. Задоволені першими результатами і прокатники. Незабаром у продажу з’явиться також DVD-версія фільму — її друкуватимуть накладом не менше 30 тисяч примірників. А оскільки «Ілюзію страху» подано від України на здобуття премії Оскар у номінації «Кращий неангломовний фільм», то її глядачами стануть ще декілька тисяч членів Американської кіноакадемії — провідних режисерів, продюсерів, кінознавців світу. Також традиційно у Голівуді пройде низка показів фільму для професійної аудиторії та широкої публіки.

На знімку: кадр із фільму.