Ранкове засідання 19 грудня

Володимир Литвин розпочав учорашнє засідання із привітання з днем Святого Миколая. Він закликав народних обранців відвідати дитячі будинки і допомогти знедоленим малюкам. Потім глава парламенту поінформував колег про підсумки їх роботи в четвер і приступив до процедури оголошення депутатських запитів.

Потім народні обранці заслухали звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань з’ясування обставин поставки до Грузії української військової техніки з метою встановлення порушення законодавства України та норм міжнародного права.

У своїй промові голова комісії В. Коновалюк наголосив: очолювана ним комісія провела ретельну і глибоку роботу і використовує у своєму звіті лише перевірені доведені факти. Водночас він запропонував розпочати свій виступ відеоматеріалами. На екрані з’явилися кадри, начебто відзняті грузинськими військовими на мобільні телефони, на яких використовується зброя українського виробництва.

Народний депутат наголосив, що представники комісії під час розслідування побували в Південній Осетії, однак у Грузію їм потрапити не вдалося через відмову керівництва МЗС сприяти в організації цієї поїздки. Комісія зробила висновок, що зброя продавалася до Грузії за укладеними угодами і договорами відповідно до програм військово-технічного співробітництва. Обмежень чи заборони з боку ООН експорту до цієї країни товарів військового призначення не встановлено.

Однак Валерій Коновалюк наголосив, що не завжди при цьому враховувалася необхідність підтримувати на належному рівні боєздатності і боєготовності вітчизняних збройних сил. Так, зокрема, ним у відеоформаті було представлено документи, які засвідчували, що деяка зброя знімалася для продажу просто з бойових чергувань.

За інформацією ТСК, з 27 травня по 8 серпня цього року у Грузію було поставлено 25 корабельних систем залпового вогню «Град М», зенітно-ракетний комплекс «Бук-М1», який перебував у збройних силах на бойовому чергуванні, чотири станції радіотехнічної розвідки «Кольчуга», 15 бойових модулів «Шквал», 16 бронетранспортерів, комплекс радіоперешкод «Мандат», 1,8 млн. набоїв великого калібру тощо. Раніше у великих масштабах поставлялися танки, літаки, вертольоти, бойові катери, артилерійські системи, кулемети, гранатомети.

Йдеться у звіті і про те, що в кавказькому воєнному конфлікті нібито брали участь українські військовослужбовці. Комісія також дійшла висновку, що зброю продавали, начебто, за безцінь, однак навіть і ці кошти надходили на військові рахунки не в повному обсязі.

З парламентської трибуни виступив перший заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України Геннадій Воробйов. Він поінформував, що оборонна здатність української армії від продажу зброї не постраждала і безпеці нашої країни нічого не загрожує.

Пізніше депутати перейшли до голосування за постанову про звіт ТСК. Парламентарії не підтримали пропозицію продовжити роботу комісії до червня 2009 року.

Народні обранці встигли розглянути всі питання порядку денного, окрім проекту закону про асоціації органів місцевого самоврядування. Учора затвердили закон про посилення відповідальності за несвоєчасну виплату або безпідставну невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат. Вони прийняли постанову про запровадження мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів на селі тощо.

Народні депутати привітали з днем народження свого колегу Миколу Шмідта.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.