Для голови Херсонської обласної ради Володимира Демьохіна ця «сесія» була такою само значущою й серйозною, як і справжня. Хоча традиційне звернення «шановні колеги» стосувалося... дітей.

Того дня в сесійній залі зібралися учні однієї з херсонських шкіл, відомої як Школа гуманітарної праці. Утім, у просторіччі її називають «школою Кияновського».

До речі. Відомий у місті депутат — у минулому міськради, а нині обласної, Артем Кияновський створив цей заклад не за сприяння, а скоріше, усупереч тодішнім правилам і обставинам. Не бажав молодий учитель, щоб у його учнів було все під одну «гребінку», і кинув виклик всезагальній освіті, створивши першу в області приватну школу. Чимало було тоді й палиць в колеса, і недовіри, і відвертих насміхань. Проте вмілий підбір кадрів, своєрідні «домашні» підходи, коли дитина може весь день перебувати в навчальному закладі, а головне — справжня щира любов до дітей і величезне невичерпне прагнення зробити процес навчання цікавим для маленьких громадян, сповідуючи головний принцип великого педагога Василя Сухомлинського «Учень має вчитися переможно!», забезпечили школі репутацію закладу, де передусім людину виховують у традиціях гуманізму. Цим вимогам відповідала й назва закладу — Школа гуманітарної праці. Минуло чимало років, і її було визнано лабораторією Академії педагогічних наук.

— Хоч би ким стали наші діти, але в одному я переконаний: вони вийдуть вихованішими, моральнішими, милосерднішими, людинолюбнішими, — так відповів директор Артем Кияновський на запитання, чим його школа відрізняється від інших. — А ще, певне, тим, що у гостях у школярів бувають різні відомі й цікаві особи: чи то видатні артисти, спортсмени, політичні, державні та громадські діячі. А ще школа постійно генерує ідеї якихось цікавих заходів.

Школярі тиснули на кнопки, реєструючись в електронній системі за допомогою карток, затверджували порядок денний, вивчали електронне табло, а ще з цікавістю роззиралися навколо, освоюючись у зручних кріслах не так давно відремонтованої та оновленої зали облради. Як і на справжній сесії, вів засідання голова обласної ради Володимир Демьохін. Учні мали можливість відчути себе обранцями громади і з завзяттям та зосередженістю брали участь у справжньому голосуванні за допомогою депутатських карток.

Оскільки на порядку денному стояло питання виборів голови шкільного парламенту, то спершу заслуховували програми кандидатів. Таких було троє. Вони обіцяли хто що: і шкільне кафе, і театр, і безплатне морозиво на перервах, і покарання для вчителів, і навіть ігрові автомати в класах. Хоч як дивно, але переміг кандидат, у якого була найкоротша програма — він обіцяв зробити життя в школі просто цікавим. Тож після голосування й набрав найбільше голосів.

Після засідання голова обласної ради сказав: «Головне, що діти зрозуміли: для них усі двері відчинено. Вони побачили, що не лише можна ці двері відчиняти, а й посісти тут свої місця. Як тільки вони це усвідомлять, а мине ще не один рік, то перед молоддю не буде перешкод. А ми матимемо впевненість, що майбутнє країни в надійних руках».

Херсон.

На знімку: у депутатських кріслах — учні Школи гуманітарної праці Херсона.

Фото автора.