Волинська область.

У видавництві «Волинська обласна друкарня» побачив світ перший у Європі буквар для ромів. На думку авторів видання — керівників громадської організації «Терне Рома», подружжя Сергія і Тетяни Григориченків, — буквар допоможе ромській громаді врятувати свою автентичність.

На жаль, роми не мають своєї абетки, а використовують алфавіт країни, в якій живуть. Видрукуваний у Луцьку букварик унікальний ще й тим, що написаний діалектом, який розуміють щонайменше в п’яти країнах. А сам Сергій Григориченко знає шістнадцять діалектів рідної мови!

Буквар для ромів складається з трьох розділів. У першому розповідається про місяці, тижні, дні року, подаються інші елементарні теми. У другому — абетка з використанням українських букв, у третьому — казки і вірші. Підручник видано коштом облдержадміністрації за підтримки спонсорів. Перший тираж букварика — тисяча примірників. В облдержадміністрації вже відбулася його презентація.

Видання букваря — не перший крок місцевої влади назустріч громаді ромів Волині. В одній із шкіл Луцька вже декілька років діє спеціальний клас для ромів. Дітям цієї національності постійно надається допомога підручниками, одягом, харчуванням.