Вечірнє засідання 18 грудня

Розглянувши проекти постанов про призначення позачергових місцевих виборів і ухваливши по них відповідні рішення, народні депутати в цілому прийняли законопроект про внесення змін до закону «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди).

Після цього Голова Верховної Ради Володимир Литвин нагадав про пропозиції деяких фракцій щодо створення тимчасової слідчої комісії з питань перевірки діяльності Національного банку в період фінансової кризи. Однак голова регламентного комітету Олександр Єфремов повідомив, що комітет розглянув два проекти постанов, але не підтримав їх, оскільки в них не дотримано норм Регламенту. Він наголосив: члени комітету одностайні у необхідності створення такої комісії, але водночас проти порушення норм Регламенту.

Утім, на думку представника фракції БЮТ Андрія Кожем’якіна, якщо чекати, поки комітет все розгляне, то «курс у понеділок буде 12, а в четвер-п’ятницю буде дефолт!». Тож депутат вимагав негайно створити тимчасову слідчу комісію, незважаючи на регламентні норми. «Тільки тоді ми врятуємо ситуацію, пов’язану з курсом долара і з фінансовою кризою в країні», — наголосив він. Цю пропозицію підтримали й комуністи. Щоб засвідчити серйозність своїх намірів, депутати від фракції БЮТ почали збиратися поблизу трибуни.

Щоб робота парламенту не виявилася заблокованою, Володимир Литвин запропонував керівникам фракцій і головам регламентного комітету та з питань банківської діяльності зібратися на погоджувальну раду. Тим часом народні депутати продовжили розгляд питань порядку денного.

Зокрема, у другому читанні і у цілому ухвалили зміни до деяких законодавчих актів щодо мінімізації впливу фінансової кризи на розвиток автомобілебудування та інших галузей вітчизняної промисловості. А також відхилили два проекти постанов про припинення повноважень членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Віктора Понеділка та Тетяни Лебедєвої. Таке рішення було ухвалено через те, що, втративши двох членів, Нацрада тимчасово стала б непрацездатною.

Про результати засідання погоджувальної ради народних депутатів поінформував глава парламенту. За його словами, лідери фракцій досягли згоди у питанні створення тимчасової слідчої комісії з питань перевірки діяльності Національного банку в період фінансової кризи і поставив це питання на голосування. Табло системи «Рада» висвітило — 416 «за». Головою комісії обрано Юрія Полунєєва (БЮТ), заступником голови — Владислава Лук’янова (ПР), секретарем комісії — Аллу Александровську (КПУ). Термін діяльності комісії — один місяць з дня прийняття постанови. Водночас парламент припинив діяльність низки слідчих комісій.

Насамкінець народні депутати розглянули і ухвалили постанову про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Про хід виконання в Україні Європейської соціальної хартії (переглянутої)».