Шановні колеги, адвокати і правники!

Щиро вітаю вас із професійним святом — Днем адвокатури!

Розвиток української адвокатури тісно пов’язаний з ухваленням 19 грудня 1992 року Закону України «Про адвокатуру», який значно розширив професійні права та обов’язки адвокатів, встановив гарантії та визначив організаційні форми адвокатської діяльності, врегулював відносини адвокатури з органами державної влади у незалежній Україні, врешті, вказав на дату професійного свята.

З цього дня минуло вже шістнадцять років, і досвід здійснення адвокатської діяльності, а також змагань, пов’язаних з утворенням єдиної професійної організації правників, переконливо доводить, що на часі прийняття нового закону. Він покликаний реорганізувати й суттєво посилити адвокатуру, яка має повною мірою відповідати європейським стандартам, здійснювати діяльність на принципах верховенства права і гуманізму, забезпечувати конституційне право кожного громадянина на кваліфіковану правову допомогу. Йдеться про реальне утвердження самоврядних засад діяльності цього правозахисного інституту; уніфікацію і створення єдиних правил доступу до професії; подальше вдосконалення законодавчих гарантій адвокатської діяльності, забезпечення професійних і соціальних прав адвокатів тощо.

Закликаю вас до активної праці з тим, щоб у наступному році завершити цей процес. Зичу всім адвокатам України невичерпної наснаги та енергії для нових досягнень у такій відповідальній і необхідній правозахисній діяльності.

Бажаю вам та вашим родинам щастя, здоров’я і добробуту!

З повагою, Микола ОНІЩУК, міністр юстиції України.