Прокуратурою області перевірено скарги громадян, які надійшли до «Голосу України», стосовно порушення організації навчально-виховного процесу в комунальному закладі «Нікопольська жіноча гімназія «Едем» І-ІІІ ступенів», прав учнів, захоплення будівлі тощо.

До 13.08.2008 р. цей навчальний заклад розміщувався у двох корпусах на вул. Краснодонській, 42 (головний корпус) та пр. Трубників, 35-А (допоміжний корпус, в якому навчалися учні початкових класів).

Директор Дорофєєва Н. І. є також засновником приватного підприємства «Середня загальноосвітня школа», яка містилася у будинку на пр. Трубників, 35-А.

Відповідно до ст. 18 Закону України «Про освіту» потреба в навчальних закладах, заснованих на комунальній власності, визначається місцевими органами державної виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

13.08.2008 р. у зв’язку із необхідністю використання будівлі за цільовим призначенням виконком Нікопольської міської ради ухвалив рішення «Про безоплатну передачу будівлі дошкільного навчального закладу з допоміжними будівлями на пр. Трубників, 35-А».

Підставою стали зростаюча кількість інфікованих дітей дошкільного віку на туберкульоз, а також численні звернення відділу охорони здоров’я міста про необхідність збільшення санаторних груп оздоровчого профілю. Будівлю передано на баланс закладу санаторного типу, де планується додатково відкрити чотири групи на 80 дітей.

Учні комунального закладу «Нікопольська жіноча гімназія «Едем», які навчалися на пр. Трубників, 35-А, переведені в будівлю на вул. Краснодонську, 42, проектна потужність якої 200 місць (навчається 170 учнів).

До міськрайонного суду надійшли адміністративні позови комунального закладу «Нікопольська жіноча гімназія «Едем» до виконавчого комітету про визнання протиправним та скасування вищенаведеного рішення та до відділу освіти і науки Нікопольської міської ради про визнання протиправними дій начальника відділу освіти і науки.

Ухвалою суду від 17.09.2008 р. провадження в адміністративній справі за позовами закрито за заявою про її закриття від Сафонової В. В., яка тоді тимчасово виконувала обов’язки директора гімназії «Едем».

За результатами проведених на вимогу міжрайонної прокуратури перевірок, міською санітарно-епідеміологічною станцією, органом державного пожежного нагляду в гімназії виявлено порушення санітарного законодавства та вимог пожежної безпеки.

Питання нагляду за додержанням прав та інтересів учнів перебуває на постійному контролі прокуратури.

Світлана ВИНОГРАДОВА, заступник прокурора області, старший радник юстиції.

Дніпропетровськ.