Відбувся X конгрес ФФУ, який розглянув нагальні питання життєдіяльності вітчизняного футболу. Його делегати обговорили порядок денний, пункти якого стосувалися кадрових змін у керівництві національної федерації, змін та доповнень до статуту ФФУ. Учасників ознайомили зі звітом про фінансово-господарську діяльність ФФУ. Крім того, присутні отримали останню інформацію про хід підготовки України до Євро-2012.

Делегати ухвалили рішення вивести зі складу виконкому ФФУ екс-тренера національної збірної України Олега Блохіна, а також Равіля Сафіулліна, який напередодні склав з себе повноваження керівника ПФЛ. Останній також втратив посаду віце-президента ФФУ. Натомість до складу виконкому включили новообаного голову ПФЛ 38-річного Святослава Сироту (у минулому — воротаря київського «Динамо» і «Дніпра»). Також за рішенням делегатів конгресу, новим колективним членом національної федерації стала Прем’єр-ліга України.

Міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко передав учасникам засідання вітання від Кабінету Міністрів України у зв’язку з успішно проведеним 2008 роком. «Покращення позицій національної збірної в рейтингу ФІФА, вихід жіночої збірної до фінальної частини Євро-2009, проведення на високому рівні студентської першості континенту в Києві, відкриття сучасної арени у Дніпропетровську — ці та інші здобутки залишаться в історії України».

Окрім того, міністр повідомив, що завдяки активній позиції ФФУ наступного року має розпочатися довгоочікуване будівництво Центру олімпійської підготовки з ігрових видів спорту у Гореничах.

Про роботу виконкому федерації за період з 15 вересня 2007 по 16 грудня 2008 року звітував перший віце-президент, виконавчий директор ФФУ Олександр Бандурко, котрий охарактеризував звітний період як надскладний і водночас успішний. «Нашими пріоритетами були і залишаються масовий та дитячий футбол, підтвердженням чого, зокрема, стало присудження Україні п’ятизіркового статусу у рамках Хартії масового футболу УЄФА».

Перед делегатами конгресу виступив і голова виконавчої дирекції ФФУ Євро-2012 Іван Федоренко, який констатував, що підготовка до континентальної першості поступово набирає належних обертів. «Виконком УЄФА чекає від нас реалізації третьої стадії «Плану дій», яка фінішує у травні 2009 року. Тоді саме й буде остаточно визначено перелік міст, які прийматимуть фінальний турнір».

Як і очікувалося (хоча й не значилося в порядку денному), виступив президент ФФУ, член виконкому УЄФА Григорій Суркіс. На завершення він сказав:

— Хочу повернутися до думки, з якої починав. Ще раз нагадую про те, як стрімко змінюються соціально-економічні умови існування населення планети, котрі і зумовлюють, в свою чергу, нові виклики для європейського футбольного співтовариства. Ми з вами, як невід’ємна частина великої сім’ї УЄФА, повинні бути готові сприйняти ці виклики. Нехай вони завжди консолідують наші зусилля і волю до перемоги. Нехай ніколи не вносять розбрат між шанувальниками улюбленої гри. Нам усім вистачить місця під національним дахом Дому футболу і в прямому, і в переносному значенні. Головне — щоб ми сумлінно доглядали за цією будівлею і не руйнували її вчинками та словами, не гідними Чесної Гри.

* * *

Хокей. Київ, Гомель, Жлобин. Міжнародний турнір за участю національних збірних «Кубок Полісся». 17 грудня. Україна—Данія. 3:1 (1:0; 1:1; 1:0). Палац спорту. 3 000 глядачів. Шайби: Гніденко, 7, Литвиненко, 32, Люткевич, 57 — Кісум, 33.

Підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.