Комітет із питань національної безпеки та оборони вимагатиме від уряду надати народним депутатам інформацію щодо потреби купівлі Україною американського корвета (військового корабля). Про це заявив на брифінгу після засідання комітету його голова Анатолій Гриценко. Адже, за попередньою інформацією, США мають намір постачати до України старі корвети із залишками ресурсів до семи років. «Тоді постає дуже велике питання, чи варто нам такі корвети брати, адже для того, щоб його освоїти й підготувати екіпаж, необхідно півтора року? — зауважив А. Гриценко. — Тим паче що ми будемо будувати корвет для себе, він буде на межі двох класів — корвет-фрегат. Це більша перспектива, ніж купівля інших».

Водночас парламентський комітет визнав незадовільною роботу уряду з розробки державної програми побудови корвета. А. Гриценко наголосив, що кораблі класу «корвет» для Військово-Морських Сил України можна практично повністю побудувати в Україні, а лише окремі деталі й озброєння закупити за кордоном. «Цей проект також є вкрай важливим на тлі кризи, тому що він — один із напрямів інфраструктурних проектів, антикризових проектів, бо завантажує десятки підприємств, — наголосив голова комітету. — А це нові технології, які потім дають поштовх економіці після завершення кризи».

Але мрії про власний сучасний військовий корабель можуть так і залишитися на папері. Як повідомив під час засідання комітету перший заступник міністра промислової політики Віталій Немилостивий, у проекті держбюджету на 2009 рік не закладено коштів на розробку і реалізацію програми «Корвет». Для розробки цієї програми необхідно 75 млн. гривень. За словами заступника міністра, Міністерство оборони відповідало, що нині лише створюється державна програма, в якій і буде закладено необхідні кошти. Однак наразі концепції виконання державної програми ще немає.