Учора курс долара до гривні перетнув психологічну межу в 10 гривень, а за євро вже просили 15 гривень. Це спонукало керівництво держави терміново порадитися, що далі робити та яких рішучих заходів ужити.

Перед робочою поїздкою на Миколаївщину Президент України Віктор Ющенко провів у аеропорту «Бориспіль» зустріч з міністром фінансів Віктором Пинзеником, головою НБУ Володимиром Стельмахом та головою НАК «Нафтогаз України» Олегом Дубиною.

Основними темами розмови були курсова політика, узгодження спільних дій щодо виділення ресурсів на виплати пенсій, зарплат та інших соціальних видатків, а також ситуація з розрахунками за імпортований Україною газ. Головна порада високопосадовців — не панікувати.

Після зустрічі глава держави заявив, що Міністерство фінансів та Національний банк спільними діями мають забезпечити стабільний курс гривні. Президент укотре наголосив, що сьогодні гривня є «серйозно передевальвованою», і головна проблема, головна атака на неї — це психологічний фактор. «Немає довіри до курсу, немає відчуття тенденцій, які будуть на валютному ринку», — зауважив В. Ющенко і наголосив, що для такої ситуації немає об’єктивних підстав, оскільки сьогодні на українські рахунки валюти надходить більше, ніж списується з консолідованих рахунків суб’єктів господарювання, а темпи експорту вищі, ніж темпи імпортних операцій. За словами Президента, основні ризики сьогодні йдуть від готівкового ринку. «Він формує сьогодні всі провокації», — сказав В. Ющенко. Глава держави наголосив, що НБУ і Мінфін мають робити все, аби переконати людей здійснити рішучі кроки, щоб дати позитивні сигнали для стабілізації гривні.

Натомість щодо газу є позитивні новини. Україна вже почала розраховуватися за газ, закачаний у підземні сховища, і найближчим часом завершить цей процес, — повідомив Президент. За його словами, наша держава повністю розрахується за газ, який закачано у підземні сховища протягом літа та осені. Для розрахунку за нього вже спрямовано 800 млн. доларів, ще близько 200 млн. доларів буде акумульовано найближчим часом. В. Ющенко підкреслив, що наполягає на тому, щоб в України не було заборгованості за газ, оскільки це є її репутацією.

У свою чергу, глава НБУ Володимир Стельмах після зустрічі з Президентом повідомив, що Нацбанк істотно зменшить виготовлення нових грошей та рефінансування банків, і запевнив, що НБУ проводитиме більш оптимальну, стриману монетарну політику. На думку головного банкіра країни, вже минуло достатньо часу для того, щоб банки самостійно зорієнтувались і здійснювали заходи зі стримування відтоку депозитів. Вирішено позбавляти банки ліцензії у разі спекуляції на валютному курсі.