Ранкове засідання 18 грудня

Учора в сесійній залі зареєструвалося 423 народні обранці. Голова Верховної Ради Володимир Литвин розпочав засідання повідомленням про те, наскільки ефективно попрацював парламент напередодні. Водночас він повідомив, що в четвер депутатам попрацювати згідно з порядком денним, ухваленим на початку тижня, не вдасться. Це пов’язано з тим, що два комітети Верховної Ради звернулися з проханням перенести на наступний тиждень розгляд чотирьох законопроектів. Документи покликані запобігти негативним наслідкам впливу світової фінансової кризи на розвиток АПК, будівельної галузі та житлового будівництва, а також захистити населення від наслідків кризи, і зміни до законів для поліпшення стану платіжного балансу України просто не встигли підготувати до розгляду.

Це викликало хвилю обурення серед народних депутатів. Зокрема, представник Партії регіонів Михайло Чечетов висловив переконання, що така ситуація свідчить про відсутність дієздатної коаліції, яка відповідала б за те, що діється в українському парламенті. На це депутат від Блоку Литвина Олег Зарубінський заявив, що Верховна Рада нині ефективно працює в пленарному режимі. Натомість політик нагадав про місяці бездіяльності, коли парламентську трибуну блокували ті чи інші політичні сили. Олег Ляшко від БЮТ, з огляду на обставини, аби не гаяти часу, запропонував Верховній Раді детально розглянути ситуацію, що склалася на валютному ринку. Він наполіг на створенні Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради, яка дослідила б діяльність Національного банку. Парламентарій також запропонував колегам обговорити можливе звільнення з посади заступника голови СБУ Тиберія Дурдинця. На думку представника КПУ Адама Мартинюка, інформація про те, що комітети не встигли підготувати законопроекти до розгляду, не зовсім відповідає дійсності. Мовляв, деякі представники комітетів ще в понеділок на погоджувальній раді натякали, що не мають наміру цього тижня вносити на голосування антикризові документи.

Підсумовуючи виступи парламентаріїв, Голова Верховної Ради Володимир Литвин акцентував увагу на пропозиції щодо створення ТСК, яка розслідувала б ситуацію з НБУ. Він запропонував створити її невідкладно і доручити їй прозвітувати про результати своєї роботи вже наступного вівторка. Тож від учора Комітет з питань банківської і фінансової діяльності та регламентний комітет зосередилися на створенні ТСК.

Після цього народні депутати приступили до процедури голосування про перенесення розгляду законопроектів. За це висловилися 224 народні обранці. І хоча питання необхідної більшості голосів не набрало, розглядати документи все одно не було змоги, адже в депутатів не було на руках навіть необхідних порівняльних таблиць. Відтак парламентарії перейшли до розгляду наступних питань порядку денного. Спочатку вони заслухали представника Комітету з питань економічної політики Олексія Костусєва, який презентував у другому читанні проект змін до закону про захист від недобросовісної конкуренції. Цей документ ухвалили в цілому 411-ми голосами. Необхідні 226 голосів набрав і проект змін до закону про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, який стосується порядку припинення повноважень її членів.

А от внесення змін до статті 4 Закону про прожитковий мінімум, який представляв заступник голови Комітету з питань соціальної політики та праці Ярослав Сухий, спочатку підтримав лише 221 народний депутат. Доповідач наголосив: йдеться про те, що прожитковий мінімум можна буде встановлювати окремо від закону про бюджет. У цьому разі, навіть якщо головний кошторис країни цьогоріч не ухвалять, людей можна буде захистити хоча б у такий спосіб. Натомість, представник Кабміну наголосив, що ці зміни дадуть змогу ухвалювати прожитковий мінімум без фінансового обгрунтування, а це неприпустимо. Водночас, представник БЮТ Олег Ляшко поінформував, що вже до кінця цього тижня уряд завершить роботу над проектом бюджету і наступного тижня народні депутати зможуть його розглянути і ухвалити. Однак, за наполяганням деяких народних депутатів, парламентарії проголосували за повернення до розгляду цього питання і ухвалили запропоновані зміни 231-м голосом. Жоден із представників БЮТ цього документа не підтримав.

Наступним у порядку денному був проект закону про внесення змін до деяких актів щодо вдосконалення фінансових механізмів здійснення інвестицій у будівництво житла.

Після детального обговорення й голосування п’яти десятків поправок документ ухвалено 242 голосами.

Після цього депутати приступили до процедури обрання та звільнення суддів. Парламентарії заслухали інформацію голови Комітету з питань правосуддя Сергія Ківалова про факт отримання хабара суддею Львівського адміністративного суду Ігорем Зваричем. Як відомо, 12 грудня підозрюваний утік з лікарні, залишивши записку, в якій зізнається в скоєнні злочинів і прощається з родиною. Заслухавши виступ Генерального прокурора Олександра Медведька, депутати більшістю голосів дали згоду на притягнення до кримінальної відповідальності та звільнення з посади судді Ігоря Зварича. Парламентарії також дали добро на арешт судді місцевого господарського суду міста Миколаєва Юрія Коваля.

Окремо народні депутати наполягали на розгляді питання про позбавлення повноважень представника Президента в парламенті, колишнього голови Львівської облдержадміністрації Петра Олійника, який фігурує у справі про передачу хабара львівському судді. Однак Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив, що відповідна постанова лише вчора о 12.00 була зареєстрована в апараті Верховної Ради. І депутати не могли з нею належно ознайомитися. Її, повідомив глава парламенту, належить передусім розглянути у профільному комітеті.

Наприкінці ранкового засідання парламентарії призначили низку позачергових місцевих виборів.

Учора народні депутати привітали з днем народження свого колегу Миколу Комара.