Ранкове засідання 17 грудня

Під час традиційних депутатських заяв та оголошень суперечка точилася навколо наявності коаліції. На нелегітимності коаліції та уряду наголошували здебільшого представники фракції Партії регіонів. На що Голова Верховної Ради Володимир Литвин зауважив: «Верховна Рада з 2006 року фактично не працювала. Це добре чи погано? Абсолютно погано. Верховна Рада нарешті запрацювала — це добре? Я вважаю, це добре. Ми підхопили падаючу країну, за яку всі несемо відповідальність». Глава парламенту закликав колег не втрачати обличчя і «не слинити тему коаліції». Давайте працюватимемо, бо країна падає, наголосив він.

Водночас представниця фракції ПР Ірина Акімова акцентувала увагу на діяльності Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та її уряду. За її словами, в результаті річної діяльності прем’єра економіка різко впала, зменшилися темпи зростання національного продукту. Лише в листопаді, наголосила вона, промисловість впала на 28 відсотків, ВВП — на 14. Крім того, у шість разів зменшилися темпи зростання інвестицій, різко зросло безробіття, на 50 відсотків зросла заборгованість у заробітних платах. І вперше за вісім років почали затримувати зарплату бюджетникам. Депутат зауважила: недовіру економічній діяльності Тимошенко висловлюють понад 80 відсотків громадян. «Виникає запитання: навіщо нам такий уряд?» — констатувала вона.

Перед розглядом питань порядку денного сесія ухвалила рішення розглянути деякі законопроекти та питання ратифікації за скороченою процедурою. Народні обранці в першому читанні схвалили зміни до деяких законодавчих актів з питань діяльності системи кредитної кооперації. За словами доповідача, голови Державної комісії регулювання ринків фінансових послуг Валерія Альошина, законопроект є надзвичайно актуальним в умовах економічної кризи. Зокрема, він передбачає усунення неузгодженостей норм, які регулюють діяльність кредитних спілок, удосконалює питання створення та функціонування кооперативних банків. А також врегульовує низку питань щодо організації власної діяльності кредитних спілок.

Пропозицію підтримати законопроект у першому читанні висловив і профільний Комітет Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності.

Сесія також скасувала постанову Верховної Ради «Про продовження терміну використання житлових чеків для приватизації державного житлового фонду». Отже, народні обранці продовжили термін приватизації безстроково.

У цілому парламентарії ухвалили зміни до деяких законів щодо черговості задоволення вимог страхувальників у разі ліквідації страховика та зміни до закону «Про митний тариф» з пропозиціями Президента.

Крім того, сесія ратифікувала 11 законопроектів. Зокрема, підтримала Конвенцію про взаємну адміністративну допомогу в податкових справах, яку Україна підписала у 2004 році. Нині її учасниками є більшість країн Європи. Тож ратифікація Конвенції, за словами заступника голови Державної податкової адміністрації Василя Регурецького, дасть змогу ефективніше адмініструвати податки, а також отримувати в цьому допомогу інших країн. Конвенція, спираючись на вітчизняне законодавство, визначає перелік податків, на які може розраховувати наша країна. Крім того, народні депутати ратифікували рамкову угоду між урядами України та США про співробітництво в дослідженні та використанні космічного простору в мирних цілях та Європейську конвенцію про транскордонне телебачення. Водночас народні обранці у першому читанні ухвалили зміни до закону про рекламу (щодо приведення у відповідність з Європейською конвенцією про транскордонне телебачення). Зміни, зокрема, передбачають заборону рекламування на телебаченні лікарських засобів та медичних послуг, які надаються за призначенням лікаря.

Під час голосування за питання порядку денного фракція Партії регіонів здебільшого участь у голосуванні не брала. Щоразу результати пофракційного голосування засвічували «нуль», або один голос «за».

На ранковому засіданні народні депутати також привітали з днем народження Миколу Азарова (на знімку).