Парламентської коаліції юридично не існує, але є політична більшість, сформована фракціями Блоку Юлії Тимошенко, блоку «Наша Україна—Народна самооборона», Блоку Литвина та Комуністичної партії.

Про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович в ефірі телепрограми «Точка зору» в ході дискусії на Першому національному.

«Юридично ця коаліція не існує. Оскільки відповідно до частини 6 статті 83 Конституції, коаліція депутатських фракцій утворюється депутатськими фракціями на підставі узгоджених позицій. До складу коаліції має входити не менше конституційної більшості народних депутатів. Є 212, немає 226. Є бажання, немає результату», — сказав О. Лавринович. Утім, зауважив він, «політична більшість у парламенті існує. За участі фракції комуністів така політична більшість сформувалася».

Разом із тим Перший віце-спікер зазначив: «Найголовніше те, що відповідно до Конституції політичний устрій України передбачає, що український уряд формується парламентом, і найбільшу політичну відповідальність за існування уряду, за його роботу несе парламентська більшість».

За словами О. Лавриновича, на сьогодні не існує та коаліція, яка створила діючий уряд, проте «комуністична фракція своїми голосами підтримує існування цього уряду і має нести відповідальність за цю роботу уряду».

Водночас О. Лавринович наголосив, що цілком логічно буде наступним кроком змінити персональний склад Кабінету Міністрів, з тим щоб поруч із представниками БЮТ, «НУ—НС», КПУ, які вже представлені у виконавчій владі, місця в уряді отримав би і Блок Литвина.

Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України Олександра ЛАВРИНОВИЧА.