Футбол. Позавчора президент ФК «Динамо» (Київ) Ігор Суркіс (на знімку) провів розмову з журналістами.

— За період виступів в осінній частині сезону помітно, як прогресує клуб. Яка, на вашу думку, головна складова успіху?

— Гадаю, у будь-якій команді головною складовою успіху є тренер. Нині наші футболісти позитивно сприймають те, що дає їм наставник у тренувальному процесі й пропонує в матчах з різними суперниками. При цьому намагаються виконувати всі його тактичні напрацювання. Звичайно, не все завжди виходить. Але добре помітно, що команда втілює задумки тренера на футбольному полі.

Рік тому, представляючи Юрія Павловича, я не обіцяв, що за кілька найближчих років ми виграємо європейський кубок, але прогрес буде наявний. Так, ми не домоглися того, чого бажали. Перед «Динамо» стояло завдання вийти до плей-оф Ліги чемпіонів. Не вдалося. Однак, погодьтеся, що доля «Динамо» в груповому турнірі аж до п’ятого туру залежала від нас самих. Якби обіграли вдома «Порту», тоді у двох матчах з «Арсеналом» і «Фенербахче» нам удалося б набрати одне очко й піти далі. Не вдалося перемогти португальців — залишався шанс переграти «Арсенал» у Лондоні. Та не вийшло.

Після двох провальних сезонів у Лізі чемпіонів, коли команда фактично деградувала, потрібний час, щоб поступово вийти з кризи на якісно новий рівень. Думаю, Юрію Павловичу за допомогою людей, які працюють у клубі (у тому числі й моєю), це вдасться зробити.

— Незабаром відкривається трансферне вікно. Які позиції попросив підсилити Юрій Сьомін? І яка ситуація із бразильцями, відданими в оренду в інші клуби?

— Наша трансферна політика із приходом Юрія Павловича помітно змінилася. Улітку ми запросили бразильця Бетао і хорвата Вукоєвича на позиції, на яких наполягав Сьомін. Тренер живе не сьогоднішнім днем, а дивиться в майбутнє.

У процесі сезону виникли побоювання за воротарську позицію. Раніше, як у чемпіонаті України, так і в Лізі чемпіонів, наші воротарі не відзначалися надійністю. Саме тому ми придбали Богуша. І вгадали. І в цьому головна заслуга тренера.

Відтепер ми купуватимемо футболістів тільки на ті позиції, де реально потрібне підсилення. Не буде такого, як раніше: «Є сильний футболіст — беремо, а далі подивимося, хто гратиме». Наша команда тепер укомплектована досить сильно. Якщо подивитися на «Динамо» в останньому матчі, то в ньому були відсутні шестеро гравців основного складу: Каддурі, Алієв, Нінкович, Корреа, Гусєв і Юссуф. До них додайте ще донедавна «основних» Шацьких і Шовковського. Це практично команда! Особисто я вірю в те, що і Шацьких, і Шовковський ще не сказали останнього слова в «Динамо».

Стосовно позицій, які необхідно підсилити, це центральний оборонець з ухилом уліво і, можливо, нападник. Так вважає Юрій Павлович. Із приходом із «Ворскли» Сергія Кравченка в середній лінії в нас спостерігається навіть перебір виконавців — має бути найжорсткіша конкуренція за місце в основному складі. У Романа Єременка строк оренди розрахований до 1 липня 2009 року. І ми вирішуватимемо з «Удінезе» питання про продовження орендної угоди або про повний викуп контракту футболіста. Відновиться повністю Гусєв, одужає Нінкович, Алієв після операції на пахових кільцях розраховує вже 10 січня працювати в основній групі. Отож, у лінії півоборони нормальна конкуренція.

Тепер про орендованих гравців. Однозначно в «Динамо» повернеться Діого Рінкон. Він нещодавно приїжджав до Києва, я з ним спілкувався. Але він поки що не набув потрібної кондиції. Я йому сказав: якщо приїде після відпустки в нормальному фізичному стані та нормальній ігровій вазі, тоді зможе в тренувальному процесі доводити свою необхідність «Динамо». Інакше — поїде до Бразилії. До Клебера і Родриго ми повернемося наприкінці грудня. Відповідно до їхніх контрактів, обидва можуть остаточно залишити «Динамо». Якщо знайдуться клуби, котрі бажатимуть придбати їх. Орієнтовно Клебер коштує 8 мільйонів доларів, Родриго — 4,5 мільйони.

— Яке майбутнє Еммануеля Окодуви?

— На придбанні цього футболіста наполіг Сьомін, котрий бачив нігерийця на позиції лівого півоборонця. Але Еммануель, на жаль, зазнав серйозної травми. Професор з Бельгії, котрий прооперував гравця два тижні тому, запевнив, що за місяць Окодува розпочне повноцінні тренування. Витримає конкуренцію —залишиться в команді...

— Що з будівництвом нового стадіону?

— Я не раз звертався до міського голови Леоніда Черновецького. І щоразу він обіцяв допомогти. Єдине, про що ми прохаємо міську владу, — виділити землю, з огляду на сьогоднішню кризу, не за тими цінами, за якими вона виділяється для будівництва житлових будинків і офісів, а за нормальними, нехай навіть комерційними. Ми можемо надати гарантійні папери про те, що не будуватимемо комерційну структуру — лише критий стадіон, з пунктами харчування й автомобільною стоянкою. Гадаю, місто може виділити нам 25-30 гектарів землі, щоб за власні гроші ми побудували стадіон.

Втім, криза все-таки вплине на наш футбол. Чемпіонат може стати менш цікавим. З наступного року Прем’єр-ліга не збирається створювати телевізійний пул. Хоча ми мріємо про те, щоб український чемпіонат був комерційним. Однак тепер багато потенційних рекламодавців просто відмовляються давати свою рекламу на телебачення в тих обсягах, які були раніше. Тобто, криза таки торкнеться всіх верств населення. Але я гарантую: тренерський штаб і футболістів «Динамо» він зачепить в останню чергу.

— Якого хотіли б мати суперника в 1/16 фіналу Кубку УЄФА?

— Такого, котрого пройдемо...

Фото автора.