Понад 60 відсотків безробітних, яких у Рівненській області центри зайнятості направили на професійну підготовку, перепідготовку чи підвищення кваліфікації (а цього року таких уже понад 9 тисяч), навчалися за замовленнями роботодавців. При цьому умови навчання були максимально наближені до потреб реально існуючого виробництва та конкретних робочих місць, враховувалися вимоги роботодавців до кваліфікації та профілю компетентності працівників.

Приміром, одне приватне підприємство повідомило Демидівський районний центр зайнятості про готовність працевлаштувати сімнадцять верстатників деревообробних верстатів. Спеціалісти центру дібрали безробітних, які погодилися пройти професійне навчання, а методисти Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості розробили та узгодили з роботодавцем-замовником навчальний план і програму. За домовленістю, на базі підприємства, на його устаткуванні, й була організована виробнича практика. Керівники підприємства мали можливість під час підсумкового іспиту оцінити вміння своїх майбутніх працівників. Отож люди набули потрібної кваліфікації й отримали місце праці.

— За аналогічним принципом, — каже директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук, — безробітні опановують нині професію водія тролейбуса на замовлення ВАТ «Рівнеелектроавтотранс». А ТзОВ Дубровицький комплекс «ВІПОС» замовило підготовку майстрів з виготовлення металопластикових вікон та дверей і надало роботу дев’ятьом людям.

А ще роботодавців залучають до профорієнтаційної роботи: організовують екскурсії школярів на виробництво, проводять презентації підприємств і професій, зустрічі з досвідченими працівниками та ветеранами праці, конкурси та вікторини. Майже тисяча старшокласників Рівного, їхні батьки та вчителі брали участь в організованому міським центром зайнятості «Марафоні робітничих професій», на якому провідні підприємства хімічної, металообробної, харчової та швейної галузей краю переконували молодь, що робітнича професія і висока кваліфікація — гарантія стабільного працевлаштування та впевненого життєвого шляху.

Нині, у загрозливий для економіки країни період, роль та місце роботодавців у процесі підготовки кадрів зростає. І в цій ситуації саме служба зайнятості є надійним союзником для підприємств, які дбають про своє майбутнє, хочуть зберегти трудові колективи. Тут переконані: криза мине, а кваліфіковані працівники будуть потрібні завжди.

Рівне.

На знімку: навчаються майстри з виготовлення пластикових вікон і дверей, вони працюватимуть у ТзОВ Дубровицький комплекс «ВІПОС».

Фото Ольги КОРНІЙЧУК.