На запитання «Голосу України» відповідає голова Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич.

— Яку державну підтримку мають підприємства, де працюють інваліди-колясочники, і скільки в Україні таких підприємств?

— Відповідно до законодавства України, підприємства, засновані громадськими організаціями інвалідів і де працює понад 50% людей з інвалідністю (незалежно від групи та нозології інвалідності), мають право на державну допомогу у вигляді пільг з оподаткування, поворотної і безповоротної фінансової допомоги на технічне оснащення та переоснащення.

Стосовно інвалідів на візках я б звернув особливу увагу на те, що чинне законодавство передбачає надання за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів тим підприємствам, які хотіли б працевлаштувати таких інвалідів, цільових дотацій на створення спеціалізованих робочих місць. Надання цієї допомоги адмініструється відповідно до Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» Міжвідомчою комісією з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів. Сьогодні в Україні 363 підприємства мають дозвіл зазначеної комісії на право користування пільгами з оподаткування.

— Ви є співголовою Міжвідомчої комісії з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів. Яку реально фінансову допомогу мають такі підприємства?

— Державна допомога підприємствам громадських організацій інвалідів у вигляді пільг з оподаткування за 9 місяців 2008 року становила 132,9 млн. грн., що більше, ніж за відповідний період минулого року, на 15,4 млн. грн.

Вивільнені за рахунок застосування пільг з оподаткування кошти підприємства громадських організацій інвалідів у першу чергу спрямовують на матеріально-технічне забезпечення своєї діяльності, модернізацію виробництва, освоєння нових видів продукції, створення нових робочих місць для інвалідів, підтримку соціальної інфраструктури, фінансування соціальних програм для інвалідів тощо.

Крім того, комісією тільки в цьому році прийнято рішення про надання підприємствам інвалідів понад 61 млн. грн. за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на технічне оснащення та переоснащення, дотації на створення додаткових та спеціалізованих робочих місць для інвалідів. На виконання чинного законодавства щодо надання підтримки підприємствам Українського товариства сліпих (УТОС) та Українського товариства глухих (УТОГ) Кабінетом Міністрів України 5 листопада було прийнято розпорядження № 1391-р, згідно з яким виділено асигнування в сумі 20 млн. грн. для капітального ремонту гуртожитків і санаторно-курортних закладів для інвалідів зі слуху і зору, придбання обладнання та транспортних засобів для санаторних закладів (будинків відпочинку) і навчально-відновлювальних центрів вищезгаданих громадських організацій інвалідів.

Нині залишається невирішеним питання відновлення для підприємств, що засновані громадськими організаціями інвалідів, преференції щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, виробниками яких вони є. Але 3 грудня цього року прийнято розпорядження Кабінету Міністрів України, яким затверджено план невідкладних заходів щодо розв’язання проблем соціального захисту інвалідів.

— Чи планується розробка і прийняття закону, який полегшив би інвалідам можливість отримання автотранспорту?

— Сьогодні на обліку в органах праці та соціального захисту населення перебуває близько 120 тис. інвалідів з ураженням опорно-рухового апарата. Реалізація цієї державної гарантії здійснюється через цільову програму щодо забезпечення інвалідів автомобілями, видатки на яку щорічно передбачаються в державному бюджеті. Для задоволення всієї зазначеної потреби у спецавтотранспорті необхідно виділити з держбюджету близько 4 млрд. грн.

У держбюджеті на 2008 рік обсяги видатків на ці потреби затверджено в сумі 114,8 млн. грн., що дає змогу придбати для інвалідів орієнтовно лише 3800 автомобілів «Славута», або близько трьох відсотків від необхідного.

Проблемою є також спроможність виробника (Запорізького автомобільного заводу) забезпечити виготовлення потрібної кількості автомобілів.

Виходячи з цього та з метою суттєвого зменшення черги на спецавтотранспорт і задоволення потреб інвалідів у пересуванні, мною було розроблено та внесено на розгляд Верховної Ради проект закону України, яким передбачається запровадити щомісячну диференційовану виплату компенсації замість автомобіля, на забезпечення яким інваліди, діти-інваліди мають право на підставі медичних показань відповідно до чинного законодавства. Варто підкреслити, що реалізація права на компенсацію здійснюватиметься виключно за бажанням інвалідів (або законних представників дітей-інвалідів) і за умови зняття з обліку на одержання автомобіля. Передбачається, що виплачуватиметься ця компенсації впродовж десяти років.

Цю щомісячну компенсацію пропонується виплачувати, виходячи з поділеної на 10 років (термін, на який видається інвалідові автомобіль) вартості автомобіля, яку сплачують органи праці та соціального захисту населення за рахунок видатків з державного бюджету за інваліда чи дитину-інваліда. Так, із поточного року ця компенсація для інвалідів, які мають право на отримання автомобіля на безоплатній основі, становитиме 3204 грн. на рік, або 267 грн. щомісячно, а для інвалідів, яким автомобіль повинен видаватися на умовах сплати 30 відсотків його вартості, — 2244 грн. на рік, або 187 грн. щомісячно. За таких умов додаткові бюджетні витрати в 2009 році прогнозуються в обсязі 200 млн. грн.