Відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії. Другого грудня 2008 року до Центральної виборчої комісії надійшло подання заступника Вінницького міського голови від 26 листопада 2008 року щодо реєстрації ініціативної групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

27 вересня 2008 року відбулися збори громадян України для утворення ініціативної групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, в яких згідно з протоколом взяла участь 241 особа. Учасниками цих зборів схвалено пропозицію про проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою та затверджено формулювання питання, яке пропонується винести на всеукраїнський референдум:

«Чи згодні Ви проголосувати за ухвалення Закону України «Про зміну автономного статусу Автономної Республіки Крим на обласний, скасування спеціального статусу міста Севастополя та внесення відповідних змін до Конституції та деяких законодавчих актів України», якими передбачено зміну автономного статусу Автономної Республіки Крим на обласний та скасування спеціального статусу міста Севастополя?».

Учасниками зборів обрано ініціативну групу в складі 28 осіб, якій доручено збирання підписів громадян під вимогою про проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.

Здійснивши правовий аналіз поданих документів, Центральна виборча комісія встановила, що вони не відповідають вимогам Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми».

Відтак Центральна виборча комісія відмовила в реєстрації ініціативної групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, утвореної на зборах громадян України, що відбулися 27 вересня 2008 року в місті Вінниці. Крім того, ЦВК звернулася до прокуратури Вінницької області з метою перевірки вищевикладених фактів та передала їй відповідні матеріали.

Відділ взаємодії із ЗМІ секретаріату комісії.