ДПА та Асоціація платників податків провели у Львові семінар, у якому взяли участь податківці та платники податків Івано-Франківської, Волинської, Закарпатської та Львівської областей. Гасло зустрічі можна було означити так: завдання в умовах кризи. Перший заступник голови ДПА України Олександр Буханевич повідомив, що адміністрація вже розробила «антикризовий» пакет, в якому йдеться про певне зменшення місцевих та державних податків, зокрема, зниження податкової ставки. Однак при цьому деякі податки можуть бути і введені, приміром, податок на нерухомість, що обчислюватиметься не від вартості нерухомості, а від кількості квадратних метрів — оподатковуватимуться площі більш як 200 метрів. Усі ці пропозиції наразі перебувають на стадії обговорення. Податківці також пообіцяли зменшити перевірки. «Для малого та середнього бізнесу ми встановили чіткі критерії, в яких вони мають працювати. Якщо вони працюють у цих критеріях, то нема чого до них зайвий раз приходити з перевіркою», — зробив висновок Олександр Буханевич.

***

А платники податків закликали мінімізувати податковий тиск. Перший заступник голови Львівської ОДА Валерій П’ятак висловив, зокрема, побажання, щоб ДПА у період кризи надавала більше консалтингової допомоги бізнесу і «брала лише те, що належить за законом». А основну допомогу бізнесу він бачить у поверненні «законного ПДВ», насамперед, експортерам. В іншому разі почнеться низка судових процесів, повідомляє наш власний кореспондент у Львівській області Ірина ЄГОРОВА.

***

А тим часом тернопільські податківці розкрили заплутану схему торгівлі нафтопродуктами. До неї були задіяні підприємства чотирьох областей: Тернопільської, Івано-Франківської, Дніпропетровської і Хмельницької. Торгували тернопільські бізнесмени з розмахом. Нафтопродукти ділки завозили з Івано-Франківщини та Хмельниччини і реалізовували їх через мережу власних АЗС. Однак у документах вказували, що закуповують їх у двох дніпропетровських фірм. Ці два підприємства виявилися просто податковими «ямами», в яких зникали мільйони гривень. Працівники управління податкової міліції ДПА в Тернопільській області з’ясували, що підприємство недоплатило державі більш як чотири мільйони гривень. Стосовно порушників законодавства порушено кримінальну справу, повідомляє наш власний кореспондент у Тернопільській області Любов ЛЕВИЦЬКА.