Ранкове засідання 16 грудня

Після традиційних виступів представників фракцій глава парламенту Володимир Литвин запропонував народним депутатам ухвалити порядок денний третьої сесії Верховної Ради шостого скликання. За його словами, до проекту внесено більш як 1100 законопроектів, котрі не викликають заперечень ні у фракцій, ні у комітетів. Однак за розширений проект порядку денного проголосували лише 199 народних депутатів. Відтак на пропозицію головуючого 233 голосами було підтримано постанову про порядок денний без додатків та з урахуванням пропозицій народних депутатів.

Далі парламент ухвалив низку кадрових питань: призначив Анатолія Селіванова постійним представником Верховної Ради у Конституційному Суді та задовольнив заяви народних депутатів Святослава Вакарчука («НУ—НС») та Миколи Тимошенка (КПУ), проголосувавши за дострокове припинення їх депутатських повноважень.

Після цього народні депутати розглянули два законопроекти, які стосуються соціального захисту багатодітних сімей.

За словами міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Юрія Павленка, який представляв президентський законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей», цей документ передбачає запровадження додаткових соціальних гарантій багатодітним сім’ям.

Зокрема, йдеться про позачергове надання жилих приміщень сім’ям та одиноким матерям і батькам, які мають п’ятьох і більше дітей, а також у разі народження в однієї жінки одночасно трьох і більше дітей. Окрім того, багатодітним сім’ям, у складі яких є троє і більше неповнолітніх дітей, пропонується надати 50-відсоткову знижку з квартплати, 50-відсоткову знижку з оплати за комунальні послуги та вартості скрапленого газу для побутових потреб, 50-відсоткову знижку з вартості палива для багатодітних сімей, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення, 50-відсоткову знижку за користування квартирним телефоном. Серед інших пільг багатодітним сім’ям значиться й безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів, першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту та автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, незалежно від місця та відстані проживання. За задумом авторів документа, діти із багатодітних сімей мають бути звільнені від плати за здобуття першої освіти у вищих навчальних закладах усіх рівнів. Змінами до Закону «Про пенсії та особливі заслуги перед Україною» передбачається зберегти у подальшому право матерів, які народили і виховали п’ятеро і більше дітей, на надбавку до пенсії в розмірі до 40 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Загалом, за словами міністра, вартість цього законопроекту на рік оцінюється в 1,5 мільярда гривень.

Депутатський законопроект «Про статус і соціальний захист багатодітних сімей в Україні» представляв народний депутат Ярослав Сухий. Він зазначив, що, на відміну від президентського законопроекту, який передбачає внесення змін до багатьох законів, у його документі всі пропозиції зібрано в один законопроект. Відтак він запропонував підтримати його законопроект та під час підготовки до другого читання врахувати слушні пропозиції із президентського. За словами Я. Сухого, з ухваленням цього законопроекту буде підвищено життєвий рівень багатодітної родини як однієї з найменш захищених верств населення. Цей документ також передбачає встановлення пільг, переваг та соціальних гарантій багатодітним родинам, запроваджує додаткові переваги для жінок, удостоєних почесного звання «Мати-героїня», встановлює умови реалізації права на пільги членам багатодітних сімей.

Співдоповідач, член Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Євген Суслов зазначив, що комітет рекомендує ухвалити в першому читанні законопроект, внесений Я. Сухим, та пропонує під час підготовки до другого читання врахувати пропозиції президентського законопроекту. Проте під час наступного голосування в першому читанні («за» 234 голоси) було ухвалено президентський варіант законопроекту.

Верховна Рада розглянула та ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за правопорушення на ринку цінних паперів». Голова Державної комісії цінних паперів і фондового ринку Анатолій Балюк наголосив, що з метою підвищення рівня правової дисципліни з боку учасників фондового ринку пропонується збільшити санкції за правопорушення на ринку цінних паперів. Зокрема, в запропонованій новій редакції статті 11 закону «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» вводиться норма, яка передбачає застосування комісією фінансових санкцій, в сумі, кратній розмірові прибутку, одержаного в результаті розміщення незареєстрованих відповідно до законодавства цінних паперів, маніпулювання цінами під час здійснення операцій із цінними паперами та порушення порядку розкриття або використання інсайдерської інформації. Зміни до Кримінального кодексу та до Кодексу про адміністративні правопорушення передбачають покарання за рейдерське захоплення підприємств та установ, у тому числі внаслідок незаконних маніпуляцій на ринку цінних паперів.

Також у першому читанні ухвалено законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств». Пропоновані зміни до Господарського процесуального кодексу передбачають призначення експертизи в разі розгляду господарським судом справи стосовно корпоративного конфлікту. Встановлення переліку питань, з яких не допускається забезпечення позову шляхом винесення ухвали судом, що останнім часом траплялося доволі часто. «Праву сили потрібно протиставити силу права», — вважають народні депутати. Крім того, зміни до закону про виконавче провадження встановлюють обмеження стосовно залучення державним виконавцем для вчинення виконавчих дій різноманітних охоронних фірм недержавної форми власності.

Так само в першому читанні народні депутати ухвалили законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно інвестиційної діяльності. В цілому як закон ухвалено законопроект про внесення змін до Закону України «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу». «За» проголосував 381 народний депутат.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.