Учора Центральна виборча комісія і керівництво Служби розпорядника Державного реєстру виборців провели презентацію програмного забезпечення автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи Державного реєстру виборців (АІТС) для представників Європейської Комісії в Україні та Офісу координатора проектів ОБСЄ в Україні.

У заході також взяли участь співробітники Державної служби спеціального зв’язку і захисту інформації та Державного підприємства «Українські спеціальні системи». Про це «Голосу України» повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату комісії.

Розробники Державного реєстру виборців запевняють: система надійно захищена від зовнішнього втручання. Власне, учасники презентації мали змогу упевнитися в цьому на власні очі. Крім того, гості ознайомилися з роботою прикладного програмного забезпечення АІТС двох рівнів (рівня розпорядника реєстру і рівня відділу ведення) при здійсненні основних процедур ведення реєстру. Тобто опрацювання відомостей періодичного оновлення персональних даних реєстру, які щоквартально надходять до відділу ведення реєстру від суб’єктів подання таких відомостей. Під час огляду приміщення серверної кімнати АІТС реєстру присутнім було продемонстровано обладнання центру обробки даних.

До речі, розробка прикладного програмного забезпечення АІТС реєстру здійснюється власними силами Служби розпорядника реєстру ЦВК. Це, як зазначили у комісії, дало змогу зменшити вартість створення АІТС, знизити залежність від зовнішніх організацій, а в разі потреби більш гнучко і оперативно модернізувати програмне забезпечення у випадку внесення змін до законодавства щодо функціонування реєстру, а також значно полегшило супровід у режимі промислової експлуатації.

Таким чином, стверджують у Центрвиборчкомі, є всі підстави констатувати: незважаючи на певні труднощі, Центральна виборча комісія вживає всіх необхідних заходів для створення Державного реєстру виборців у строки, затверджені Кабінетом Міністрів України.