Міністерство економіки пропонує Кабміну скасувати норму урядової постанови, якою передбачалося «запровадження з 1 січня 2009 року державних стандартів на ковбаси сирокопчені та сиров’ялені, смажені, напівкопчені, варені, сосиски, сардельки, хліби м’ясні». Нові стандарти жорстко регламентують вміст м’яса в ковбасі різних видів. Тож не дивно, що виробники готової продукції намагаються за всяку ціну відтягнути термін їх впровадження. Щоб під традиційними назвами і надалі мати можливість годувати споживачів виробами з рослинними інгредієнтами, смаковими добавками тощо. Отож наше право знати, що ми їмо, й у перспективі залишатиметься тільки на папері.

За новими стандартами, йдеться у пояснювальній записці до пропонованого міністерством документа, «для виробництва ковбасних виробів передбачено використання сировини вітчизняного виробництва. На сьогодні для виробництва ковбасних виробів використовується до 60 відсотків сировини імпортного виробництва, показники якості якої не відповідають вимогам нових державних стандартів на ковбаси...»

Відтермінування їх запровадження, нібито, «дозволить мінімізувати наслідки фінансової кризи для виробників та сприятиме створенню економічно вигідних умов для технічного переоснащення виробництва та його адаптації до ситуації, яка склалась на ринку м’яса та м’ясопродуктів в кризових умовах».

Розмови навколо якості українських ковбас точаться не перший місяць. Ще у липні Держспоживстандарт скасував наказ про впровадження з 1 серпня нових стандартів для виробництва ковбаси, якими чітко визначався вміст м’яса, а також обмежувалася наявність різних харчових і смакових добавок та субпродуктів. Зокрема, за новими правилами, ковбаса вищого сорту мала б вироблятися на сто відсотків з м’яса. Але їх запровадження тоді перенесли на квітень 2009-го. Тоді аргументом на офіційному рівні звучало, що виробники не готові до запровадження таких стандартів. А споживачі, мовляв, теж навряд чи купуватимуть продукт, в якому відповідно до нових вимог немає інгредієнтів і добавок, які формували оригінальний смак того чи іншого сорту ковбаси.

Не готові виробники і нині до нових правил «наповнення ковбас». І за такої державної політики, схоже, не скоро підготуються. Адже, увага! Термін запровадження нових стандартів просто скасовується, а не переноситься, приміром, на рік. Бо, бачите, «перенесення терміну впровадження державних стандартів на ковбаси сирокопчені та сиров’ялені, смажені, напівкопчені, варені, сосиски, сардельки, хліби м’ясні строком до 01.01.2010 не гарантує створення економічно вигідних умов для технічного переоснащення виробництва та його адаптації до ситуації, яка склалась на ринку м’яса та м’ясопродуктів у кризових умовах...».

Тож навіть купуючи ковбаси з традиційними назвами «Московська», «Сервелат», «Лікарська», не варто розслаблятися. Ніхто не гарантує, що вони не містять ані рослинних інгредієнтів, ані подрібнених нутрощів чи шкурок тварин. Забезпечення населення якісними харчами у нашій незалежній державі нині справа комерційна. Бізнес, відомо, — це турбота окремих осіб про власні прибутки. А здоров’я громадян — то вже як вийде.

Г. К.