Уночі в інваліда першої групи киянина Георгія Лавро почалася сильна кровотеча. Аби пересвідчитися в цьому, лікарі швидкої допомоги мусили дістати ліхтарі. Адже в кімнаті постраждалого з лютого місяця цього року немає тепло-, газо- та електропостачання. Про нестерпні умови проживання 62-річного пенсіонера «Голос України» вже писав (див. № 183 «Переселення по-нашому»). Проте, як бачимо, нікому нема діла до життя старого. І якби на той час у пенсіонера не стало сили дістатися до свого телефону — все могло б закінчитися значно гірше.

— Мене разом із візком лікарі повантажили у карету «швидкої», — розповідає Георгій Лавро, — повезли прямо у медмістечко, у шосту лікарню столиці. Передусім зупинили кров та почали робити усілякі аналізи. Приємно за нашу медицину, що хоч тут із хворого інваліда не взяли жодної копійки. Однак надалі лікувати відмовилися. Мовляв, з’явилася підозра на онкологію.

— Кілька разів, — пригадує пенсіонер, — приїздив консультант з онкологічного центру. За його вказівкою робили ще кілька аналізів — і рентгени, і УЗД, і шланги з зондами ковтав. Сказали, що все ж таки потрібно звертатися в онкологічну лікарню. Але брати до себе пенсіонера онкологічна клініка з першого разу відмовилася. Хворому повідомили, що його поставили в чергу на «планову операцію». Мовляв, виписуйтесь, а як звільниться місце — з вами зв’яжуться.

— Але ж мені, — журиться Георгій Миколайович, — не було куди йти, і мене прийняли. Поставили діагноз: поліпи сечового міхура. Сьомого листопада оперували. Георгій Лавро вдячний лікарям за це. Однак повертатися Георгію Миколайовичу просто немає куди. Колишня кімната у занедбаному гуртожитку непридатна для проживання, тож що вже казати про дотримання післяопераційних умов. Рідних та близьких у чоловіка немає. Єдиний, хто іноді навідує, — соціальний працівник. До речі, від нього інвалід дізнався, що на базі онкологічної лікарні є хоспис.

«Але ж мені перевестися туди чомусь ніхто не запропонував», — дивується Георгій Лавро. І все ж таки сподівається, що його не викинуть у такому стані на вулицю.