Голова Верховної Ради Володимир Литвин є категоричним противником проведення дочасних виборів до парламенту. Про це він заявив минулої суботи в Умані Черкаської області. «Я гарантую, що виборів не буде... Я цього не допущу, маючи абсолютну підтримку в цьому питанні більшості народних депутатів», — зазначив він.

Коаліція та опозиція. Глава парламенту наголосив, що сьогодні не потрібно ділити Верховну Раду на коаліцію й опозицію. «Я категорично проти того, щоб зациклюватися: є чи нема коаліції. Треба, щоб Верховна Рада працювала. Головне, їй не заважати», — переконаний Володимир Литвин. Окрім того, він зазначив, що деяким політичним силам не треба хизуватися наявністю антикризової програми, а необхідно всім об’єднатися для подолання кризи в державі. Голова Верховної Ради запевнив, що готовий працювати з усіма політичними силами. Він переконаний: подолання кризи можливе тільки за умов постійного діалогу Президента, Прем’єр-міністра і Верховної Ради.

Володимир Литвин вважає, що угода про створення коаліції може бути підписана її учасниками із застереженнями. За його словами, треба припинити розмови про те, чи існує коаліція. Він нагадав, що відповідно до рішення Конституційного Суду, коаліція формується фракціями. «Рішення трьох фракцій є. Решта — політичні дискусії», — наголосив Голова Верховної Ради.

На його думку, ті, хто веде розмови щодо існування коаліції, ставлять перед собою мету добитися дострокових парламентських виборів. Він зазначив, що нині є «крихкий мир» між фракціями «НУ—НС» та БЮТ, і необхідно зробити все для того, щоб його не зруйнувати. Потрібно дати можливість парламенту спокійно працювати, ухвалюючи закони.

Водночас В. Литвин зазначив, що за останні неповні два дні роботи парламент розглянув і ухвалив низку важливих документів, зокрема, зміни до державного бюджету, які забезпечать вчасну виплату пенсій. Також одним із найважливіших завдань Голова Верховної Ради назвав подолання корупції. «Корупція має прирівнюватися до державної зради», — підкреслив він.

Президент, Прем’єр-міністр та парламент мають виробити спільну позицію щодо зміни керівництва Національного банку. А сесія, за його словами, може заслухати звіт НБУ, але на порядку денному виникне питання можливої зміни його керівництва. Голова Верховної Ради наголосив, що в цьому питанні має бути узгоджена позиція трьох гілок влади.

На його думку, розмови навколо цього питання можуть призвести до погіршення ситуації. Крім того, важливо, щоб балаканиною не обвалити ще більше гривню. Він вважає, що сьогодні треба говорити про спільні дії економічного блоку уряду та НБУ, оскільки нині таких спільних дій немає. На переконання глави парламенту, треба внести спокій у кожну сім’ю.

Бюджет. Володимир Литвин наголосив на важливості ухвалення державного бюджету на наступний рік до кінця поточного року. «Це має бути чесний бюджет», — сказав він, додавши, що для цього потрібна чесна розмова і «треба, щоб усі інститути влади говорили однією мовою — державною». А в разі несвоєчасного ухвалення основного фінансового документа наступного року діятиме принцип «однієї дванадцятої бюджету нинішнього року на кожен місяць».

* * *

У селі Громи Уманського району Володимир Литвин оглянув експозицію виробів народно-прикладного мистецтва, зустрівся з майстрами під час «Свята рушника» та взяв участь в обрядовому дійстві «Андріївські вечорниці».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.