Нинішнього пленарного тижня парламентарії налаштовані на плідну роботу й навіть готові засідати в сесійній залі щодня допізна, доки не буде розглянуто всі заплановані законопроекти.

А таких на цей пленарний тиждень, як повідомив на погоджувальній раді Голова Верховної Ради В. Литвин, близько 50. Значна кількість із них спрямована на подолання кризових явищ у реальному секторі економіки.

А низка законопроектів давно очікує розгляду в другому читанні. Зокрема, у вівторок, 16 грудня, депутати планують розглянути законопроект стосовно соціального захисту багатодітних сімей, внесений Президентом як невідкладний, і вісім урядових антикризових економічних проектів закону. Володимир Литвин також запропонував розпочати пленарний тиждень з ухвалення порядку денного на всю третю сесію парламенту шостого скликання. Нині, за його словами, до порядку денного запропоновано 1112 законопроектів, із яких 465 готові до розгляду, решта — ще перебувають на опрацюванні в комітетах.

Усі лідери депутатських фракцій вітали, що Верховна Рада нарешті ввійшла у нормальний законотворчий режим роботи. Однак заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов висловив таку думку: щоб у сесійній залі просувалася робота, треба відповісти на запитання, в якій ситуації перебуває парламент — чи утворено коаліцію, чи заява про її формування була передчасною. Регіонали, за словами О. Єфремова, вимагають документально підтвердити, що коаліцію утворено, або ж денонсувати заяву про формування коаліції. Якщо коаліції у парламенті немає, то пояснити, чи принаймні є у Верховній Раді більшість. Партія регіонів також вимагає, щоб їй було віддано керівництво Бюджетним комітетом. Ще регіонали наполягали на негайному внесенні урядом проекту закону про держбюджет-2009 та програми соціально-економічного розвитку України чи антикризової програми, щоб дати відповіді на ті виклики та загрози, які нині стоять перед економікою держави.

Заступник голови фракцій КПУ Адам Мартинюк підтримав пропозицію ухвалити порядок денний на всю сесію, бо досі, за його словами, порядок денний формували дві найбільші парламентські фракції так, як бажали, і це не прикрашало роботу Верховної Ради. А. Мартинюк нагадав, що уряд відкликав проект держбюджету, який подавав до парламенту у вересні. Але програму соціально-економічного розвитку, якщо її не відкликано разом із бюджетом, треба розглядати в сесійній залі, вважає Адам Іванович.

Заступник голови фракції Блоку Литвина Ігор Шаров наголосив, що його фракція запропонувала внести до розкладу пленарних засідань також зміни до Бюджетного кодексу, законопроект про асоціації органів місцевого самоврядування та прискорити розгляд постанов про призначення позачергових виборів міських, сільських та селищних голів.

Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко підтримав пропозицію, щоб цього тижня уряд вніс до парламенту бюджет, і депутати розпочали розгляд та обговорення цього законопроекту. Також важливо, за словами І. Кириленка, ухвалити близько 20 уже внесених урядових законопроектів, бо більшість із них впливає на бюджетний процес. А заслуховувати звіт уряду в парламенті депутат вважає недоцільним, оскільки 80 відсотків підприємств приватизовано.

Заступник голови фракції «НУ—НС» Роман Зварич відзначив, що порядок денний нарешті деполітизовано, і заплановані питання передусім спрямовані на подолання кризових явищ.

Ситуація навколо бюджету Р. Зваричу не зовсім зрозуміла. На думку депутата, варто доручити Бюджетному комітету Верховної Ради з’ясувати, на якій стадії нині перебуває розробка проекту держбюджету-2009, і доповісти про це депутатам у сесійній залі.

На знімку: на першому плані Володимир Рибак

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.