Необхідно відновити фінансування у повному обсязі спеціалізованих дитячо-юнацьких спортивних шкіл у Києві. Про це заявив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко на вчорашній нараді (на знімку) щодо стану бюджетного фінансування програм розвитку фізичної культури і спорту в Києві, а також стосовно проблем реконструкції НСК «Олімпійський».

Основний акцент наради — критичний стан із фінансуванням спеціалізованих дитячо-юнацьких спортивних шкіл, що перебувають на балансі Київської міської державної адміністрації та мають заборгованість у сплаті за оренду приміщень. Так, за інформацією федерацій, заборгованість основних чотирьох спортивних шкіл (з хокею, фігурного катання, фехтування та художньої гімнастики) становить нині близько мільйона гривень.

Учасники наради наголосили на потребі невідкладно відновити фінансування цих шкіл в повному обсязі, щоб не допустити їхнього закриття. Зокрема, перший заступник голови КМДА Євген Червоненко взяв на себе зобов’язання протягом тижня вирішити питання із заборгованістю спортивних дитячих шкіл.

Також заслухали інформацію президента Національного олімпійського комітету, голови парламентського Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту і туризму та заступника міністра фінансів щодо ситуації з бюджетним фінансуванням фізичної культури і спорту на наступний рік. Учасники наради одностайно зійшлися на думці: як не допустити скорочення видатків держбюджету на наступний рік щодо розвитку дитячого та юнацького спорту, а також про підготовку національної збірної до участі в зимовій Олімпіаді у Ванкувері 2010 року.

Стосовно реконструкції НСК «Олімпійський» — Микола Томенко запропонував присвятити цій темі окреме засідання, оскільки довкола цього проекту виникає дуже багато запитань. Особливе занепокоєння, за словами заступника глави парламенту, спричинило укладання Державним підприємством НСК «Олімпійський» з підрядними організаціями договорів на суму 1 767,4 млн. грн. «Як зрозуміло із сьогоднішньої дискусії, це означає, що де-юре, без погодження з Мінфіном та Мінекономіки, держава взяла на себе зобов’язання перед комерційними структурами майже на 2 мільярди гривень», — зауважив Микола Томенко.

«Враховуючи те, що автори реконструкції НСК «Олімпійський» запропонували фінансовий формат цієї реконструкції, який став чи не найдорожчим за всю історію будівництва стадіонів у світі, така ситуація не може не викликати подиву», — зазначив М. Томенко. Тому він запропонував найближчим часом провести окреме, спеціальне засідання щодо ситуації довкола реконструкції НСК, зокрема, щодо проекту та бюджетного фінансування цієї реконструкції. Він оголосив також про намір створити у Верховній Раді спеціальну слідчу комісію щодо з’ясування ситуації навколо реконструкції НСК «Олімпійський».

* * *

Минулої неділі заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, голова Черкаської обласної ради Володимир Гресь, голова Фонду культури Борис Олійник, президент національної радіокомпанії України Віктор Набруско, письменник Микола Сом разом з черкащанами вшанували 45-ту річницю з дня смерті незабутнього Василя Симоненка. Вони поклали квіти на могилу поета-шістдесятника та його матері Ганни Федорівни. Борис Олійник і Микола Сом поділилися спогадами про свого університетського друга «Симона», прочитали вірші. А Микола Томенко розповів про здійснення проекту «Живий голос Василя Симоненка» та про наступні плани фонду «Справедлива країна» щодо популяризації української духовної спадщини.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.