Таке завдання-мінімум ставить собі щороку Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, коли готується до основного дитячого оздоровчого сезону.

Щоліта за допомогою Фонду держава виконує одне з найважливіших своїх завдань — забезпечення соціального захисту дітей через реалізацію їхнього права на оздоровлення та відпочинок. Із року в рік за кошти Фонду в дитячих оздоровчих закладах набираються здоров’я й енергії на довгі місяці тисячі дітлахів з усієї України. Це часткове фінансування, яке здійснює Фонд, містить у собі вартість набору продуктів харчування, лікувальне та культурне обслуговування дітей. Основними завданнями Фонду під час організації оздоровчих кампаній є збільшення кількості якісно оздоровлених дітей та підвищення рівня надання оздоровчих послуг.

У зв’язку із цим приємно відзначити стійку позитивну тенденцію щодо збільшення обсягів часткового фінансування дитячого оздоровлення. У 2008 році на цю статтю бюджету Фонду виділено 175 398 тис. грн., що на 47,8% більше порівняно з фактичними витратами в 2007 році (у 2001 році ця сума становила лише 59 млн. грн.). За дев’ять місяців поточного року уже було використано понад 90% від запланованої суми і оздоровлено 300 630 дітей.

Цього року через непередбачувані стихійні руйнування внаслідок повені на Західній Україні Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності вніс незаплановані корективи до свого бюджету, не залишившись байдужим до горя постраждалих. Протягом серпня-жовтня цього року працівники Фонду оперативно вживали заходів щодо оздоровлення дітей застрахованих осіб, родини яких зазнали стихійного лиха. Придбання путівок до дитячих оздоровчих закладів здійснювалося згідно із рішенням правління Фонду за повну вартість в межах бюджетів відділень Фонду. Загалом виділили близько 4 млн. грн. на ці цілі. Із постраждалих від стихійного лиха територій Вінницької, Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей поліпшили своє здоров’я коштом Фонду 2210 дітей. На Чернівецьку та Івано-Франківську області було виділено найбільше коштів з метою оздоровлення постраждалих дітей у міжнародному дитячому таборі «Артек». Діти решти областей відпочили й підлікувалися в дитячих оздоровчих закладах в основному в межах своїх регіонів.

Зауважмо, що сьогодні Фонд зіткнувся з низкою проблем, які суттєво впливають на якість оздоровчих кампаній. Зокрема, виникають труднощі у реалізації путівок до дитячих оздоровчих закладів. Це пов’язано з високою вартістю путівок на оздоровлення дітей (середня вартість путівки в 2008 році в заміських дитячих оздоровчих закладах становила 1368 грн.) та неспроможністю доплати страхувальниками, профспілковими організаціями та батьками її другої частини. При цьому Фонд сплачував 37% вартості путівки, батьки — 26%, страхувальники — 12%, профспілкові організації — 10%, інші кошти становили 15%. Виникає ситуація, за якої при гарантованому фінансуванні оздоровчої кампанії Фондом діти не мають змоги відпочити та оздоровитися, а кошти Фонду залишаються невикористаними.

З метою більш повного й ефективного використання коштів Фонду, передбачених на часткове фінансування оздоровлення дітей застрахованих осіб у дитячих оздоровчих закладах на поточний рік, Донецьким, Луганським та Сумським обласними відділеннями Фонду планується організація оздоровлення дітей під час шкільних зимових канікул періоду грудня 2008 — січня 2009 року.

Проте в майбутньому без підтримки з боку влади долати подібні труднощі буде щоразу складніше. Надалі необхідно на державному рівні сприяти здійсненню контролю за ціноутворенням вартості путівок до дитячих оздоровчих закладів, відповідно до якості надання оздоровчих послуг. Також слід зобов’язати міністерства, відомства, місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, власників і засновників дитячих оздоровчих закладів виділяти достатньо коштів для належного утримання та зміцнення матеріальної бази діючих у регіонах дитячих оздоровчих закладів, також своєчасно їх відкривати на початок літнього оздоровчого сезону.

Сергій САНЧЕНКО,директор Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.