Відомо, що зробити крок до півфіналу світового чемпіонату — справа надскладна. Рух уперед дається всім важко, з величезною натугою. А от матч на «Маракані» відбувався ще й за складних погодних умов, тому й швидкості були не найкращі. Однак при всьому цьому переконливіший початок зустрічі німцями визначив результат.
Французи входили в гру обережніше і пропустили швидкий гол після стандарту. До перерви переломити хід поєдинку не вийшло, хоча за небезпечними моментами Франція суперника перевершувала, незважаючи на те, що поступалася у відсотку володіння м’ячем.
У другому таймі й у цьому компоненті французи додали, примусивши німців грати на контратаках. Але «Бундестім» діяв дуже надійно в тилу, блокував наступи суперника, який зламати стіну не зміг, хоча напруженість створював.
Французи, можливо, працювали метушливіше й нервовіше, особливо в кінцівці поєдинку, коли потрібно було вдаватися до навали. Багатьом гравцям французької команди не вистачило досвіду для здобуття рятівного результату. Отож Німеччина, спрацювавши прагматично, пішла далі. До речі, для «Бундестім» це четвертий поспіль вихід до півфіналу.
*** 
Бразильці взяли гору над Колумбією абсолютно справедливо. Вони не почали грати другим номером, а діяли активно і забили швидкий гол. А після цього успіху не сіли в оборону, прекрасно розуміючи, що цілий матч проти колумбійської атаки їм не здужати. Натомість господарі продовжували нагнітати темп.
У першому таймі пентакампеони грали потужніше. Мали більше моментів, частіше били по воротах і володіли м’ячем. Після перерви гра була вже рівнішою. Колумбійський тренер Пекерман робив заміни на посилення атаки. Але в середині тайму Луїсу вдався божевільний удар зі штрафного. Перевага бразильців подвоїлася, і шанси суперника стали зовсім примарними.
І все-таки колумбійці без бою не здалися. Під завісу зустрічі воротар господарів Сезар збив Бакка, котрий вийшов на заміну, — пенальті. Знаний бомбардир Родрігес не схибив, подарувавши своїй команді надію. Але бразильці більше не помилялися в обороні, не давши Колумбії жодного шансу відігратися.
*** 
Завершила виступи на чемпіонаті світу збірна Бельгії. Хтось, можливо, очікував успішнішого виступу «червоних дияволів». Однак матч проти Аргентини показав, що 1/4 фіналу — поки що їхня межа.
У бельгійців мало що виходило у цій баталії. В Бразилії вони пройшли бойове хрещення великим турніром і через два роки на Євро-2016 у Франції будуть ще сильнішими, якщо ці талановиті хлопці й надалі додаватимуть. Тоді ми зможемо називати Бельгію головним фаворитом майбутнього чемпіонату Європи разом з Німеччиною та Францією.
Щодо аргентинців, то вони знову не продемонстрували надто захопливої гри, але домоглися необхідного результату. Латиноамериканці діяли в досить прагматичному ключі, зробивши ставку, насамперед, на міцність власної оборони.
*** 
Заключний чвертьфінальний поєдинок відрізнявся від решти, в яких перемагав той, кому вдавалося забити швидкий гол. Салвадор уперше на цьому чемпіонаті не побачив забитих м’ячів ні в основний час, ні в додатковий. Однак гра, незважаючи на це, тримала в напрузі від початку до завершення. А драматизму в ній було чи не найбільше. За лічені секунди до серії одинадцятиметрових спеціально під них Луї ван Гал зважився на незвичний крок, замінивши воротаря Сілліссена на Крула. І він довіру повністю виправдав, відбивши два пенальті.
Утім, Коста-Рика, попри все, залишає Бразилію з високо піднятою головою. В основний і додатковий час «Лос-тікос» так ніхто й не переграв, а пропустила ця симпатична збірна і взагалі менше за всіх — лише два м’ячі в п’ятьох матчах...
Ну, а сьогодні — продовження «бенкету». У Белу-Оризонті відбудеться перший півфінал: Бразилія — Німеччина! Завтра — поєдинок Нідерландів з Аргентиною в Сан-Паулу.
 
Тім Крул відбив два пенальті.

Фото uefa.com.