У Шевченковому краї у розпалі обласний фестиваль народної творчості, присвячений 195-й річниці від дня народження великого Кобзаря та 55-річчю утворення Черкаської області.

Більшість звітних концертів уже відбулися у найпрестижнішому залі Черкас — Палаці культури «Дружба народів». Сказати, що аматори з Корсунь-Шевченківського, Золотоніського, Чигиринського, Кам’янського та інших районів виступили з великим успіхом — значить не сказати нічого. Кожен концерт, кожен номер зустрічали щедрими оплесками. Люди скучили за українською піснею, запальним танцем, гумором.

Так само й у Каневі, де виступали свої аматорські колективи. Вони «відпросилися» в обласного начальства і свій звіт показали не в Черкасах, а вдома, щоб і «Кобзар чув їхні пісні», і щоб заощадити кошти, яких у культурі негусто.

Як завжди, блискуче виступив народний гурт української пісні «Дніпрова веселка». Його соліст, заслужений працівник культури України Микола Масюк, зачарував канівчан проникливим виконанням естрадних пісень. До речі, цей чудовий артист кілька років тому написав гімн «Голосу України» — твір, що відразу припав до душі журналістам нашої газети і читачам-слухачам. Цього разу Микола поклав на музику вірш автора цих рядків і народилася чудова, хвилююча пісня про братів Кличків. Однак, про неї розповімо в «Голосі України» пізніше, після презентації пісні у Києві, в присутності спортсменів-героїв.

Концерт канівських аматорів був насиченим і жанрово розмаїтим. Виступали ансамбль духовної музики «Благовіст», народний хор «Кобзарева криниця», тріо бандуристів, ансамблі «Сузір’я», «Зорецвіт», «Здоровенькі були!», хореографічні групи, фольклорні гурти, читці.

Особливим позитивом, й це відзначило журі фестивалю, став виступ шкільного хору із села Литвинець. Тут грають на інструментах та співають учні й учителі школи. Після виступу литвинецьких хористів повіяло чимось призабутим, кожен пригадав своє дитинство, участь у шкільному хорі.

Жаль, що нині це рідкість. Тому особливо високий бал заслужили хористи з Литвинця.

— Ми вдячні за ентузіазм, за любов до мистецтва всім нашим аматорам, — поділилася після фестивалю заступник голови Канівської райдержадміністрації Віра Носенко. — Тепер ми готуватимемося до 9 березня, дня народження Тараса Шевченка. Наші самодіяльні колективи матимуть честь показати своє мистецтво цього святкового дня в обласному центрі. Згодом, 27 березня, у Національному палаці мистецтв «Україна» Черкащина виступатиме з творчим звітом, у якому активну участь візьмуть і канівчани.

Черкаська область.

На знімку: виступає гурт сучасної української пісні «Здоровенькі були!». У центрі — солістка Ольга Науменко.

Фото автора.