Вечірнє засідання 11 грудня

Вечірнє засідання розпочалося із розгляду проекту змін до Закону України «Про державне оборонне замовлення». За словами доповідача, першого заступника міністра економіки Сергія Романюка, ухвалення цього законопроекту сприятиме вдосконаленню нормативно-правової бази у сфері державного оборонного замовлення, адаптації механізмів формування оборонного замовлення до вимог Бюджетного, Господарського та Цивільного кодексів, а також підвищенню ефективності матеріально-технічного забезпечення Збройних Сил та інших військовий формувань України. Співдоповідач, голова Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко зазначив, що члени комітету одностайно підтримали цю ініціативу уряду.

Затим народні депутати розглянули два законопроекти (урядовий та депутатський) про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва. Доповідаючи урядовий законопроект, міністр регіонального розвитку та будівництва Василь Куйбіда зазначив, що від проекту, внесеного народними депутатами, він відрізняється лише відсутністю норм, котрі вилучені за наполяганням Міністерства фінансів, а також тим, на кого цей документ поширюється. А загалом зміст цих законопроектів збігається на 97 відсотків. Цим документом вносяться зміни до Кодексу про адмінпорушення, які передбачають накладання штрафу від 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів на посадовців, які затримають видання забудовникам технічних умов, та низку змін до Земельного і Господарського кодексів, законів про електроенергетику та про трубопровідний транспорт, які передбачають відшкодування інвестору чи забудовнику витрат на будівництво чи реконструкцію об’єктів інженерних мереж газопостачання чи електропостачання. Окрім того, певні норми законопроекту передбачають надання державної допомоги громадянам, які мають право на отримання житла за державні кошти та здешевлення будівництва. Після обговорення 233 народні депутати підтримали в першому читанні урядовий законопроект.

Наступний, ухвалений в першому читанні законопроект, передбачає внесення змін до деяких законів України з метою поліпшення стану платіжного балансу України у зв’язку зі світовою фінансовою кризою. За словами доповідача, голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Сергія Терьохіна, аналіз основних макроекономічних показників імпорту в Україну за десять місяців цього року, порівняно з відповідним періодом минулого року, свідчить про значне зростання імпорту товарів та послуг, а саме, на 24,6 мільярда доларів США у грошовому вимірі, чи на 51 відсоток. Причиною є такі чинники: несприятлива світова цінова кон’юнктура на традиційні товари українського експорту, зменшення ставок ввізного мита внаслідок вступу України до СОТ, висока вартість позикових ресурсів та надмірне зростання валютного курсу, значна енергозатратність та низький рівень продуктивності праці, що сукупно обмежує використання переваг України в міжнародному ринку розподілу праці. Як наслідок, за десять місяців цього року від’ємне сальдо зовнішньої торгівлі України становить 13,7 мільярда доларів. Оскільки такі тенденції є загрозою платіжному балансу держави, законопроектом пропонується запровадити додаткові заходи з тимчасового обмеження імпорту деяких товарів.