Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал у зв’язку з розповсюдженням низкою ЗМІ версії заступника голови ЦВК А. Магери щодо можливої дати проведення виборів Президента України зазначає, що жоден член ЦВК включно з головою комісії не уповноважений давати оцінки, які можуть трактуватись як позиція Центральної виборчої комісії. Це випливає з того, що комісія є колегіальним органом і діє на основі Конституції та законів. Водночас В. Шаповал нагадує, що Центральна виборча комісія не уповноважена офіційно тлумачити Конституцію України і закони.

Основний Закон прямо визначає, що повноваження призначати вибори Президента України у передбачені Конституцією строки належить Верховній Раді України. Тож тільки цей орган вирішуватиме зазначене питання. Парламент прийме постанову щодо дати відповідних виборів, і таку постанову Центральна виборча комісія буде виконувати, як їй і належить.

Тож будь-які заяви державних службовців у цьому сенсі, на думку Володимира Шаповала, є некоректними політично. До того ж вони можуть бути юридично неточними і таким чином вводити в оману громадськість. Голова Центрвиборчкому наголошує, що члени комісії мають право пропонувати коментарі за змістом законодавства, але не як посадові особи, оскільки не наділені такими повноваженнями, а лише як приватні персони. При цьому, на його переконання, вони повинні самообмежуватися, враховуючи свій статус.

Отож Володимир Шаповал закликає всіх представників засобів масової інформації сприймати, а отже й подавати подібні заяви, коментарі, формулювання тощо як особисту думку відповідних громадян України, котрі беруть на себе сміливість зацікавити громадськість. Офіційні позиції та рішення Центральної виборчої комісії оприлюднюються у визначений законодавством спосіб у вигляді постанов чи інших документів.

Відділ взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК.