Ранкове засідання 12 грудня

Після оголошення депутатських запитів парламентарії ухвалили зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України». За основу законопроект підтримали 262 народні депутати, загалом — 266 (Партія регіонів — 1, БЮТ — 153, «НУ—НС» — 66, КПУ — 26, Блок Литвина — 20).

Закликаючи колег внести до порядку денного й розглянути вищезазначений документ, Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив, що йдеться насамперед про забезпечення Пенсійного фонду, «щоб люди 2 січня отримали пенсію».

Презентуючи зміни до бюджету, заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський запевнив, що дохідну частину бюджету буде виконано на 100 відсотків, а законопроект повністю збалансований. Так, передбачається спрямувати до стабілізаційного фонду близько 3 мільярдів гривень за рахунок цільового розміщення державних цінних паперів; на 5,2 мільярда гривень збільшити видатки держбюджету для фінансування дефіциту Пенсійного фонду і на 1,4 мільярда гривень — обсяг дотацій Пенсійному фонду для підвищення мінімального розміру пенсій шахтарям, які відпрацювали на підземних роботах не менш як 15 років за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників. Крім того, запропоновано підтримати компанію «Нафтогаз України» збільшенням трансферту на 3,2 мільярда гривень (за рахунок коштів спеціального фонду відповідно до фінансового плану, який затвердив уряд на 2008 рік); спрямувати мільярд гривень до Фонду гарантування внесків фізичних осіб (за рахунок надпланових надходжень від перевищення валових доходів над витратами НБУ); зменшити план надходження коштів від приватизації державного майна до 8 мільярдів. Серед джерел доходів, наголосив доповідач, — перевищення надходжень від податку з товарів, завезених на територію України, на 6 мільярдів гривень.

Заступника міністра фінансів підтримали голова Комітету з питань бюджету Микола Деркач, народні депутати з БЮТ, Блоку Литвина, «НУ—НС» та КПУ. Щоправда, М. Деркач наголосив, що низка норм потребує корегування, зокрема, уточнення граничного розміру дефіциту державного бюджету з урахуванням коштів від цільового розміщення цінних паперів. А Адам Мартинюк засумнівався, що документ ураховує всі комплексні проблеми: «Це зовсім не ті зміни, на які ми очікували». І застеріг, що уряд отримає «ручний» доступ до казначейського рахунку.

«Це вкрай нагальний законопроект, і свідчить про те, що уряд максимально вживає заходів для стабілізації соціально-економічної ситуації в країні», — зазначив Олег Ляшко (БЮТ).

Олег Зарубінський (Блок Литвина) наголосив, що це не комплексний законопроект, але його треба підтримати.

Однак регіонали розкритикували зміни до бюджету, звинувативши Кабінет Міністрів у прикриванні власних корупції та прорахунків. Народний депутат Анатолій Кінах наголосив: «популістський» законопроект потребує суттєвого доопрацювання «як у контексті недопущення умов розвитку економіки, так і в наявності джерел фінансування». У документі, на його переконання, немає відповіді, як наповнюватиметься стабілізаційний і Фонд гарантування вкладів. «Нині Україна — єдина держава в Європі на пострадянському просторі, яка не має системної антикризової програми як єдиного спільного результату дій уряду, Нацбанку і відповідальної частини парламенту», — зазначив він. До того ж у цьому законопроекті, за його словами, в черговий раз спостерігається спроба вирішувати питання за рахунок погіршення умов реального сектору економіки. Не можна допустити і «проїдання» таких стратегічних підприємств, як «Турбоатом», «Укртелеком», Одеський припортовий, переконаний Анатолій Кінах.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.