Цей рік був удалим і творчо насиченим для головного диригента — художнього керівника оркестру «Київ-Класик», диригента Національної опери України, заслуженого діяча мистецтв України Германа Макаренко. У лютому він диригував на благодійному маскарадному балі «Карнавалія» у Колонній залі київської мерії, у березні проводив четвертий театралізований концерт «Освідчення в коханні» за участі першої леді країни — пані Катерини Ющенко, у травні оркестр під керівництвом маестро виступав на Всеукраїнському фестивалі науки, присвяченому 90-річчю Національної академії. Заслужений діяч мистецтв, а ще й кандидат філософських наук Герман Макаренко (на знімку) був художнім керівником та головним диригентом святкового концерту до ювілею НАНУ, який відбувся 1 грудня у Національному палаці мистецтв «Україна». А на початку осені очолюваний ним колектив «Київ-Класик» виступив на відкритті української виставки у Ватикані.

Зараз Герман готує свій проект — «Новорічний Штраус-концерт», що звучатиме у стінах Національної опери 26— 27 грудня. Такий захід проводитиметься вже вп’яте. Кожен концерт, за задумом Макаренка, має свою ідею, свою родзинку. Цього разу симфонічний оркестр Національної опери України виконає твори родини Штраусів — Йоганна Штрауса (батька), Йоганна Штрауса (сина) та Йозефа Штрауса, що підкорили європейську публіку більш ніж 150 років тому.

За словами Германа Макаренка, цей концерт об’єднає все найкраще за чотири роки життя проекту. В ньому також братимуть участь артисти театру та камерний хор «Кредо» під керівництвом Богдана Пліша. На «П’ятому новорічному Штраус-концерті» оркестр, як головну діючу особу, буде представлено на сцені театру, що теж було започатковано у 2004 році. Гості зможуть стати свідками того, як твориться музика, на власні очі побачити життя складного організму.

Фото Анатолія СТЕПАНОВА.