Треба визнати: народним обранцям вдалося знайти алгоритм своєї роботи. І нині парламент почав працювати над пакетом антикризових законів. Передусім цьому сприяло обрання Головою Верховної Ради Володимира Литвина. Який одразу підкреслив, що своє головне завдання бачить в об’єднанні зусиль народних обранців, згуртуванні парламентаріїв для плідної праці над законопроектами. Водночас Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час розмови з Президентом Віктором Ющенком наголосив, що «без спільної роботи всіх гілок влади українське суспільство спіткають ще більші випробування».

Щоправда, народним обранцям поки що не вдалося створити коаліцію. Триває напрацювання програмних документів і йдуть дискусії щодо кадрових призначень. За чутками, які доходять з кулуарів переговорних процесів, можуть розстатися зі своїми кріслами міністри економіки та транспорту і зв’язку. Кадрові зміни чекають Фонд державного майна та Антимонопольний комітет.

Водночас багатьом оглядачам у вівторок, що минув, впала в око різка критика Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко позиції Президента щодо формування коаліції. А це аж ніяк не сприяє налагодженню конструктивної співпраці між фракціями БЮТ та «Наша Україна —Народна самооборона». Окрім того, у фракції «НУ—НС» критикують запропонований проект програми діяльності коаліції. Мовляв, він не враховує низки дуже важливих для країни рішень. Зокрема, щодо євроатлантичної інтеграції.

У свою чергу, Партія регіонів, як і комуністи, заявила про перехід в опозицію. У четвер на засіданні опозиційного уряду лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив, що регіонали дають владі сто днів, щоб подолати наслідки фінансової кризи. Якщо цього не вдасться зробити, регіонали пригрозили вивести людей на вулиці.

Привертає увагу оглядачів і те, що уряд і досі не подав до парламенту проект державного бюджету на 2009-й рік. Саме тому Президент Віктор Ющенко звернувся до урядовців з вимогою прискорити над ним роботу. Отож можна констатувати: законодавчий корабель таки оминув рифи і поплив. Однак робота буде ефективною лише тоді, коли до неї приєднається і Кабінет Міністрів, а не лише даватиме обіцянки, що все буде добре.