З чергової екстремальної подорожі повернувся чернігівський мандрівник Олександр Волощук. Як розповів він на прес-конференції, за 161 день мандрувань йому вдалося здолати автостопом, пішки майже 25 тисяч кілометрів, стоптати три пари взуття.

Чернігівець уже кілька років поспіль вирушає у далекі краї, щоби знайти сліди репресованих, переселених земляків, українців-емігрантів в далеких куточках Російської Федерації. Цього разу він побував поблизу Усть-Омчуга в колишньому таборі Бутугичазі, де були уранові копальні, і переночував на одній з його дільниць (особливий лагерний пункт «Сопка»), яка дуже добре збереглася.

— Сюди заганяли етапи засуджених, а назад практично ніхто вже не повертався. Умови там жахливі: чотири місяці тривають морози не менше 50 градусів. Улітку — лише кілька сонячних днів. Я був вражений, побачивши серед табору дитячу гойдалку. Як пізніше дізнався, вона була змайстрована для дітей начальника табору Макеєва. Моторошну картину побачив на кладовищі: могили репресованих, розриті ведмедями... Скрізь на схилах сопки розкидано багато людських кісток.

Потім мандрівник дістався Камчатки і навіть Командорських островів, які за 250 кілометрів від материка. Переночувавши в єдиному на сотню кілометрів острівному селі Нікольському, він зважився на небезпечний триденний 70-кілометровий похід берегом Берингового моря до могили Вітуса Беринга в бухті Командор.

— На 101-й день подорожі,7 жовтня, я досяг місця поховання знаменитого мореплавця, — розповідав Олександр. — Саме тут у листопаді 1741 року висадився на невідомому досі острові 31 член екіпажу пошкодженого штормом пакетбота «Святий Петро». Під час зимівлі на острові 14 із них померло, в тому числі й командор Вітус Беринг.

Олександра Волощука вразила поведінка звірів бездеревого острова: вони його зовсім не боялися, оскільки раніше не бачили людей. Скрізь чернігівцю щастило на зустрічі з земляками.

— На острові Беринга мною опікувався начальник міліції Олександр Миколайович Орлецький, який родом із Чернівців, — оповідав мандрівник. — Фотохудожник, президент фотоклубу «Камчатка» Володимир Бондаренко сам із Черкащини. Познайомився і з чернігівцем, авіатором Михайлом Климентом, який родом із Носівки. А особливо хвилюючою була зустріч на Камчатці з Андрієм Лисенком, праправнуком Йосипа, молодшого брата Тараса Шевченка. Він —командир роти ДАІ, майор міліції. У 1974 році Андрій народився на Хмельниччині, а потім доля закинула його в Хабаровськ і на Камчатку. Земляк проживає з родиною в Єлізовому. Прапраправнучці Тараса Шевченка Яні вже виповнилося 4,5 року. Андрій допоміг мені «познайомитися» з лісовою красунею — ведмедицею Машою. Вона вже залягла у барлозі, та ми її виманили смачними гостинцями — вареними креветками.

На Камчатці Олександр Волощук здійснив сходження на Авачинський вулкан, що піднявся над рівнем моря на висоту 2741 метр, а також переночував на березі озера Ікар, розташованому в кратері.

...А наступного літа знову подорож!

Чернігів.

На знімку: О. Волощук на березі Берингового моря.

Фото з архіву О. ВОЛОЩУКА.