У Національній музичній академії України ім. П. І. Чайковського тривають ювілейні заходи, присвячені 95-річчю цього закладу. Його попередницю — Київську консерваторію — було офіційно відкрито у листопаді 1913 року за безпосередньої участі видатних російських композиторів П. Чайковського, С. Танєєва, С. Рахманінова, талановитого організатора і педагога, директора Київського музичного училища В. Пухальського, київського мецената Г. Терещенка та інших музично-громадських діячів.

Ім’я Петра Ілліча Чайковського було присвоєно консерваторії у 1940 році, а в 1995 році Указом Президента України її реорганізовано в Національну музичну академію.

Сьогодні академія — найбільший в Україні вищий музичний навчальний заклад, в якому на шести факультетах і 26 кафедрах навчається майже півтори тисячі студентів, з них 230 іноземці з 15 країн світу. Тут підготовлено цілу плеяду видатних музикантів, котрі на весь світ уславили Україну, вписали чимало яскравих сторінок в історію вітчизняного мистецтва. Серед них — всесвітньо відомі музиканти В. Горовиць, І. Козловський, Г. Нейгауз, Г. Верьовка, Б. Лятошинський, Л. Ревуцький, М. Різоль, Є. Мірошниченко, А. Мокренко, Д. Гнатюк та багато інших.

Академія є членом Європейської асоціації консерваторій, академій та вищих музичних шкіл світу.

На знімку: ректор академії Володимир Рожок (ліворуч) вручає нагороду майже ровесникові цього закладу: професору, народному артисту України Павлу Муравському, якому — 94 роки.

Фото автора.