Суддям і працівникам судових органів

Щиро вітаю служителів Феміди з професійним святом — Днем працівників суду.

Свято працівників органів правосуддя — це свято тих, чиє покликання полягає у самовідданому служінні закону, наполегливій праці з практичного втілення в життя принципу верховенства права, надійному захисті прав і свобод людини та послідовній реалізації їх у судовій практиці.

Вітчизняна судова система, що формується в лоні континентального європейського права, спрямована на дальший розвиток демократичних перетворень, зміцнення судової влади та підвищення її авторитету, забезпечення якнайповнішої реалізації конституційних гарантій громадян України. Нині вона, без перебільшення, є одним з найголовніших чинників стабільності та дієвим засобом творення громадянського суспільства. Відтак, нагальною вимогою, продиктованою повсякденними реаліями життя, постає потреба ефективної судової влади та надійної системи правосуддя.

Сьогодні перед українською судовою системою як ніколи загострено актуалізується питання взірцевого дотримання законів, дієвого захисту правових і моральних засад. Переконаний, що правосуддя може здійснюватися лише в умовах стабільного законодавства щодо судів і статусу суддів. Саме тому Верховна Рада України і надалі сприятиме вирішенню питань подальшого розвитку й удосконалення судоустрою, законодавчому, фінансовому і кадровому забезпеченню судової діяльності.

Бажаю всім суддям, працівникам апарату судів та Державної судової адміністрації міцного здоров’я, щастя, сімейної злагоди, добробуту та нових професійних успіхів і досягнень у вашій праці на благо народу та держави.

Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН.

В ім’я верховенства права

Високоповажне суддівство, шановні пані і панове!

Щиро вітаю вас з професійним святом — Днем працівників суду!

З кожним роком дедалі помітнішою стає тенденція до зростання ролі і значення судів у забезпеченні захисту прав і свобод людини, в утвердженні принципу верховенства права, розвитку і зміцненні України як демократичної правової держави.

Проблеми, що виникли на етапі переходу України від радянської тоталітарної системи до європейської демократичної, позначилися і на рівні довіри суспільства до судів.

Суспільний запит вимагає невідкладного переходу до наступного етапу судової реформи, що дасть змогу поліпшити не тільки процес відправлення правосуддя, а й саму систему вітчизняного судочинства загалом. Важливо насамперед змінити систему доступу до професії судді і порядок призначення суддів на адміністративні посади. Необхідно посилити відповідальність суддів, удосконалити систему судового устрою і правил судочинства.

Закликаю вас активно включатися в цей процес, кожним своїм рішенням неухильно стверджувати незалежність, безсторонність і справедливість суду, постійно підвищувати свій фаховий рівень.

Впевнений, що суддівський корпус, всі працівники судів України і надалі сприятимуть формуванню нових прозорих відносин в державі на основі безумовного дотримання принципу верховенства права.

Бажаю вам та вашим сім’ям добробуту, здоров’я та впевненості у майбутньому!

З повагою,міністр юстиції України Микола ОНІЩУК.