У Волинському краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Світ творчості Рабіндраната Тагора: Де душа живе без страху...». Вона присвячена 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка та року Індії в Україні.
Рабіндраната Тагора не випадково називають Леонардом да Вінчі сучасної Індії. Він — поет, письменник, філософ, драматург, есеїст-публіцист, композитор, соціальний реформатор, освітянин, художник, актор. Цікаво, що Тагор був першим неєвропейським лауреатом Нобелівської премії з літератури. Його вірші стали гімнами одразу після проголошення незалежності двох країн — Індії у 1947 році та Бангладеш у 1971-му. До речі, малювати він почав лише на 68-му році життя і це не завадило йому прославитися як художнику.
Появі виставки в Луцьку волиняни мають завдячувати насамперед одному з організаторів Центру Тагора, голові правління Східноєвропейського інституту розвитку Мрідулі Гош, а також директору Волинського краєзнавчого музею, заслуженому працівникові культури Анатолію Силюку. Саме завдяки їм, а також ще кільком ентузіастам мешканці Луцька і його гості мали змогу побачити малюнки Тагора, прочитати цитати та афоризми з його робіт, почути написану ним музику. Вразило, що людина, яку більшість з нас досі знали лише як поета і публіциста, написала аж три тисячі пісень. А назву виставки «Де душа живе без страху...» взято з одного із віршів Тагора.
Волинська область.
 
На знімку: квіти біля портрета Рабіндраната Тагора.
Фото автора.