Неможливо перелічити всіх недуг, які лікує буряк. Він довше за всі овочі зберігає свої поживні речовини — майже до нового врожаю, дає енергію клітинам, зв’язує токсини і сприяє їх виведенню.
Народні цілителі лікують ангіну соком буряка, застарілі тонзиліти виліковуються, якщо хоча б один місяць ввечері полоскати горло відваром неочищеного буряка (1 кг на 2 л води, варити до готовності на повільному вогні). Відвар зберігати в холодильнику не більше 3—4 днів, а перед застосуванням додати небагато гарячої води. Сік буряка з медом знижує кров’яний тиск, поліпшує склад крові. У бурякові міститься понад 50 відсотків натрію і тільки 5 відсотків кальцію. Це особливо корисно для підтримки розчинності кальцію, який нагромаджується у кровоносних судинах внаслідок надмірного споживання вареної їжі. 25 відсотків калію живлять усі фізіологічні функції організму, 8 відсотків хлору — очищують печінку, нирки і жовчний міхур.
Буряк неоднорідний за своїм складом — ближче до корінця він багатший на поживні речовини, а ближче до бадилля містяться отруйні речовини, тому цю частину треба видаляти. Найкорисніший — темний буряк подовженої форми.
До споживання сирого буряка треба привчатися поступово, вводячи його до раціону буквально по чайній ложці. Це ж і стосовно соку: спочатку — не більше за чверть склянки на склянку води або іншого соку. Довести до третини склянки — не більше. При ураженнях шлунково-кишкового тракту краще вживати варений буряк. Він зберігає свою цілющу властивість при тепловій обробці, але готувати його треба на пару і не дуже довго.
Ефективний вплив натертого червоного буряка на клітини злоякісної пухлини. За 2—4 тижні лікування наставали об’єктивні ознаки поліпшення загального стану. Наукові дослідження показали, що на ракові клітини впливають актоціани — фарбувальні сполуки з групи рослинних фенолів. Актоціани чорниці, чорної смородини, чорної бузини, звіробою, червоного вина здатні також зупиняти розвиток злоякісних клітин. Але червоний буряк, згідно з проведеними експериментами, діє увосьмеро активніше.