До газети, зазвичай, звертаються як до останньої інстанції, коли більше ніде шукати правду. Тому до листів, що надходять на нашу адресу від підприємців, ми ставимося з особливою увагою, бо з власного досвіду знаємо, як складно буває часом навіть відповідь отримати у чиновників.

У «Стилі пива» проти інвесторів

Так, нещодавно до нас звернулися ПП «Індійсько-українська бізнес-організація» та підприємство «Ведична Січ» з проханням втрутитися у ситуацію, що склалася навколо видачі віз індійським бізнесменам, потенційним інвесторам у нашу економіку. Українські підприємці стверджують, що вони організували низку семінарів у містах Чандігарі та Амрітсарі, метою яких було поліпшити імідж України в Індії та зацікавити індійських бізнесменів інвестувати в наші підприємства. Передусім — у сільське господарство. Також вони планували запросити представників індійського середнього та малого бізнесу до нашої країни для участі у семінарі, в ході якого індійців збиралися знайомити з умовами ведення бізнесу в Україні. Проте консульський відділ нашого посольства в Індії відмовив потенційним інвесторам у наданні віз.

У своєму зверненні українські бізнесмени, зокрема, пишуть:

«Є такі факти з боку працівників консульського відділу, які за потреби можуть бути підтверджені свідками: грубе, агресивне, зневажливе і нахабне ставлення до відвідувачів (у тому числі звернення: «Ти що, погано чуєш?», «У тебе зі слухом усе гаразд?» тощо); куріння під час прийому громадян; неохайна зачіска; невідповідний одяг і зовнішній вигляд (неголені, заспані, одягнені у джинси, майки з написом англійською «Стиль пива»); порушення процедури проведення інтерв’ю та порядку роботи консульської приймальні (запускають відвідувачів, як їм заманеться, або взагалі можуть не пускати відвідувачів у приймальню); не відповідають на письмові звернення у встановлений законодавством термін (ми досі не отримали відповідь на скаргу стосовно неетичної поведінки під час консульського прийому працівника консульського відділу Малярчука А. І., яку направили Послу України в Індії Поліху І. З. ще в липні цього року)».

Пояснити причини такого ставлення ми попросили директора ПП «Індійсько-українська бізнес-організація» Анатолія Пилипка, який у телефонній розмові запевнив, що відмови у паспортах індійських бізнесменів — це помста йому особисто за те, що він написав скаргу на одного з працівників консульського відділу Посольства України в Індії. «Через те, що індійські підприємці, яких ми запрошуємо, не отримують віз, наше підприємство опинилося на межі банкрутства», — заявив пан Пилипко.

Посольство України в Індії спростовує інформацію про неетичну поведінку своїх працівників

Листа з проханням прокоментувати ситуацію, що склалася, ми надіслали і до Міністерства закордонних справ України. Ось що відповіли дипломати:

«Посольство України у Республіці Індія інформує, що вказані особи (індійські бізнесмени. — Авт.) офіційно запрошувалися українським приватним підприємством «Ведична Січ» з метою «розвитку інфраструктури сільської місцевості Харківської області, створення та відбудови молочних ферм, а також для розвитку інших напрямів діяльності підприємства з 1 жовтня 2008 року до 31 березня 2009 року». Водночас жоден із згаданих іноземців не інформував посольство про свою участь у будь-якому семінарі на території України.

Крім того, за наявною в департаменті консульської служби Міністерства закордонних справ України інформацією, станом на 05.11.2008 р., ТОВ «Ведична Січ» не здійснювало будь-якої інвестиційної діяльності, у т. ч. співробітництва з іноземними інвесторами.

Разом з тим зазначене підприємство запросило 60 осіб, 18 з яких не відповідають встановленим вимогам для оформлення віз для в’їзду в Україну.

Крім цього, Посольство України в Республіці Індія спростовує інформацію про неетичну, непрофесійну поведінку консульських посадових осіб Посольства України в Республіці Індія, а також грубе агресивне ставлення до відвідувачів».

Замість висновку

Вивчивши заяви обох сторін, визначити хто у даній ситуації має рацію, а хто — ні, вкрай складно. Підприємці кажуть: нас образили, не дали віз партнерам і тепер нашому бізнесу кінець, а дипломати переконують, що аж ніяк не всю інформацію про своїх партнерів та їхні наміри підприємці надали консульству. Щоб прояснити ситуацію, «Голос України» звернувся до Посольства Республіки Індія в Україні із запитанням, чи знають вони що-небудь про ПП «Індійсько-українська бізнес-організація» та підприємство «Ведична Січ». Звідти отримали відповідь — про діяльність цих підприємств їм нічого не відомо. Більше того, консул Індії в Україні розповів, що він звернувся до індусів, які мешкають у Харківській області, із запитанням, чи вони що-небудь знають про ці організації. Відповідь була негативною.

Тож висновок, що напрошується, — перед тим, як розпочинати нову справу, слід вивчити всі ризики. А започатковуючи міжнародні проекти, ще й заручитися підтримкою щонайменше дипломатів обох країн.